Recept dana: Maturski rad - sjajna torta za sve svečane prilike
Sočna, ukusna i kremasta
Ova torta ne spada u one jednostavne i brze, ali kada je jednom budete probali biće vam jasno zašto je vredna svakog truda.
Idealna je za sve prilike, a mi je predlažemo kao desert nakon jednog od omiljenih obroka kraljice Elizabete II – junetine Stroganov. Gosti će biti oduševljeni ovom svečanom gozbom.
Sastojci:
Kora I:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 3 žumanceta
- 7 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Kora II:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 3 žumanceta
- 7 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Fil:
- 1 l mleka
- 5 žumanaca
- 15 kašika brašna
- 10 kašika šećera
- 2 margarina
- 2 čokolade za kuvanje
- 4 kesice šlaga
Za topljenje kora:
- 10 kašika vode
- 6 kašike šećera
- 6 redova čokolade za kuvanje
Za ukrašavanje:
- 300 g belog šlaga
- po potrebi mleko
Priprema:
Belanca i šećer umutiti u sneg, dodati žumanca, umutiti još malo pa pažljivo umešati brašno sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Peći na 220 stepeni Celzijusa dok ne porumeni. Tako napraviti dve kore.
Fil:
Mleko staviti da provri, pa dodati brašno, šećer i žumanca koje smo prethodno umutili sa malo mleka. Skuvati fil, a kada se ohladi dodati penasto umućen margarin.
Fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati dve istopljene čokolade (na pari), a u drugi deo umućen šlag.
Pripremiti soft za topljenje kora: prokuvati vodu, šećer i čokoladu.
Svaku koru natopiti softom i ređati: kora, žuti fil, braon fil. Ukrasiti šlagom.
Bon appetit!
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari