Recept dana: Ledena torta od čokolade, malina i kupina baca sladoled u drugi plan
Rashladiće vas i zasladiti
Sladoled torta odlična je poslastica za vreme toplih dana, a ovoj kombinaciji troslojnog užitka nećete moći da odolite. Gotova za svega 15 minuta, ova torta postaće vaš omiljeni desert ovog leta.
Sloj hladnog i slatkog sorbea od malina savršen je preliv sladoledu s kupinama, dok je bogata čokoladna torta idealna osnova za ovaj desert. Pomešajte sve sastojke, biskvit pecite nekoliko minuta i dobro ohladite, a nakon toga uživajte. Osim toga, ovu tortu možete pripremiti i ranije, pa je čuvati u zamrzivaču nedelju dana.
Sastojci:
- malo maslaca za podmazivanje kalupa
- 25 g gorkog kakaoa
- 60 g brašna
- 100 g šećera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice krupne soli
- 1 veliko žumance
- 60 ml mlaćenice
- 1 kašika biljnog ulja
- 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile
- 140 g svežih ili odmrznutih kupina
- 450 g sladoleda od vanile
- 450 g sorbea od maline
Postupak:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup za tortu promera 7,5 cm lagano premažite maslacem.
2. U velikoj činiji umutite kakao u prahu, brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Zatim dodajte žumance, mlaćenicu, 60 ml tople vode, ulje i vanilu. Testo stavite u kalup i pecite sve dok se ne počne povlačiti od ivica kalupa, te dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista, oko 15 minuta.
3. Kolač ostavite da se potpuno ohladi, oko jedan i po sat. Izrežite jedan ili dva komada papira za pečenje oko 2,5 cm viši od ivice kalupa i umetnite između kolača i kalupa. Papir za pečenje bi trebalo da pokrije ceo kalup.
4. Kupine stavite u srednje veliku činiju i lagano ih zgnječite kašikom. Dodajte sladoled od vanile i pomešajte. Uz pomoć gumene lopatice smesu ravnomerno rasporedite po kolaču. Zatim stavite u zamrzivač na dva sata.
5. Sorbe od malina pripremite tako što ćete umutiti tri šoljice zamrznutih malina, jednu šoljicu vode, sok od pola limuna i šećer po želji. Sorbe možete pripremiti i nekoliko dana ranije pa ga zamrznuti.
6. Sorbe od malina ravnomerno nanesite preko smese sladoleda od vanile i kupina. Kolač ponovno vratite u zamrzivač na minimalno jedan sat. Pre služenja sklonite papir za pečenje, a u zamrzivaču ga možete čuvati čak nedelju dana.
Bon appetit!
možda će vas i ovo zanimati
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari