Recept dana: Krempita prelivena čokoladom

24.11.2020

07:08 >> 21:39

0

Autor: Z. A.

Klasik svima znan i većini drag

Recept dana: Krempita prelivena čokoladom
Copyright Profimedia

Krempita ili kremšnita (nem. Cremeschnitte) kolač je koji predstavlja apsolutni klasik u kuhinjama centralne i istočne Evrope. Pa je na hrvatskom krempita/kremšnita, makedonskom krempita, slovenačkom kremna rezina, kremšnita, mađarskom krémes, poljskom kremówka… Kolač se pravi od hrskavih kora od lisnatog testa i filuje kremom od umućenih jaja i vanile. Budući da se pravi od razvučenih kora i fila, neki ga svrtsavaju i u slatke pite. Jednostavna priprema i sastojci kojih ima u gotovo svakom domaćinstvu smatraju se razlogom za veliku popularnost ove poslastice.

Smatra se da je recept za krempitu miks austrijske i mađarske kuhinje nastao u Austrougarskoj. Veruje se da su u ovoj poslastici uživali i uživali austrijski car Franc Jozef i njegova supruga Sisi. Ipak, jedan od naziva ovog kolača u Poljskoj – napoleonka, ukazuje na to da može poticati i od francuskog kolača mille-feuille, mada se on pravi sa tri reda kora. Zapravo, tačno poreklo ovog kolača nije sasvim poznato, ali mnogi smatraju da je njegov savremeni oblik osmislio čuveni francuski kuvar Mari-Antoan.

MOŽETE DA SPREMITE: Recept dana: Fondu

Sastojci:

  • 2 gotove kore za krempite ili napravite od lisnatog testa
  • 6 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 20 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 3 kašike gustina
  • 1 l mleka
  • 100 g crne čokolade
  • 20 g maslaca

Priprema

1. Sjedinite žumanca, 10 kašika šećera, vanilin šećer, brašno, gustin i 200–250 ml mleka, te fino umutite.

2. Stavite ostatak mleka na ringlu da provri, zatim malo smanjite temperaturu, pa polako dodajte prethodnu smesu i kuvajte uz neprestano mešanje tri-četiri minuta, dok krem ne postane gust.

3. Gotovu smesu sklonite na stranu da se malo prohladi, a u međuvremenu umutite belanca sa deset kašika šećera u čvrst šam, te njega dodajte u još uvek topao krem i lagano varjačom promešajte.

4. Jednu koru stavite na dno tepsije, sipajte krem, izravnajte, pa preko složite drugu koru koju ste isekli na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat, celu krempitu, prelijte glazurom od čokolade rastopljene s maslacem. Naravno, uvek je možete samo posuti šećerom u prahu.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike