Recept dana: Italijanski kolač od šljiva gotov začas oduševljava savršenim ukusom
Tradicionalni kolač sa jednostavnim sastojcima je pravi raj za nepca, ali i oči
Tradicionalni kolač sa severa Italije je prelepa voćna poslastica. Vrlo lagan za pripremu, a tako božanstvenog ukusa, predstavlja jedan od klasičnih primera italijanske kuhinje koji savršeno spaja jednostavnost pripreme, uobičajene sastojke i konačan rezultat koji oduševljava ukusom.
Brašno, jaja, rikota sir, malo mleka i maslinovog ulja, maslac, šljive i, za kraj, šećer – samo to je potrebno za ovu jednostavnu, a tako ukusnu poslasticu. Sve sastojke stavite u činiju, dobro promešajte i stavite da se peče. Za pola sata uživaćete u tartu koji će obradovati sve ukućane.
Sastojci:
- 300 g mekog brašna
- 200 g rikota sira
- 70 g šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 90 ml mleka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 jaje, umućeno
- 20 svežih šljiva, prepolovljenih i bez koštica
- maslac za podmazivanje kalupa
Priprema:
Pripremite testo tako što ćete pomešati brašno, rikotu, šećer, prašak za pecivo i so u većoj činiji. Nakon toga dodajte mleko, ulje i jaje i mešajte dok ne dobijete glatko testo koje se može oblikovati rukama. Ako je testo presuvo, dodajte malo više maslinovog ulja ili mleka, kašiku po kašiku. Testo oblikujte u kuglu i ostavite da se odmori dok pripremite šljive.
Razvucite testo na otprilike 2,5 cm visine i stavite u kalup za torte koji ste prethodno podmazali maslacem. Pogodna je keramička posuda prečnika 26 cm, ali i četvrtasti kalup za klasične kolače. Testo stavite u posudu i prstima lagano poravnajte površinu. Polovinu šljiva lagano utisnite u testo, tako što se prerezana strana se stavlja nadole.
Pecite na 200 stepeni, 30 minuta, ili dok šljive ne omekšaju i skuvaju se, a gornja strana kolača poprimi zlatnu boju.
Bon appetit!
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari