Recept dana: Domaći burek sa sirom kao od šale i kao iz pekare na uglu

13.02.2021

07:08 >> 08:30

0

Autor: Z. A.

Mmmmmm, sve vreme burek miriše

Recept dana: Domaći burek sa sirom kao od šale i kao iz pekare na uglu
Copyright Profimedia

Domaći burek pravi se od domaćih kora, a iako je pravljenje domaćih kora za većinu žena naučna fantastika, to ipak nije nauka, a rezultat može biti fantastičan.

Burek (tur. börek) zapravo jeste predjelo, slatka pita ili pecivo koje se priprema u mnogim zemljama koje su nekad bile u sastavu Osmanskog carstva. Budući da verovatno potiče iz turske kuhinje, reč „berek” (tur. börek) označava slojevito jelo od testa, kao i sva ostala jela od testa, ali samo u turskom jeziku ta reč ima tako široko značenje. U svim ostalim jezicima u kojima je pozajmljena reč se odnosi samo na određene vrste peciva.

Međutim, naziv može poticati i od turske reči „bur” (savijati), slično kao i u srpskom, gde reči savijača (od savijati) i gibanica takođe opisuju određeno slojevito jelo od testa. U Srbiji se reč „burek” odnosi na specijalnu pitu od kora, koje se prave razvlačenjem testa od brašna, vode i soli.

možete da pripremite i

Pojedini majstori ih razvlače bacanjem u vazduh, slično majstorima za picu, što ima za cilj obogaćivanje testa vazduhom, a to navodno daje bolji ukus.
Tradicionalni burek se pravi prazan (bez nadeva), sa sirom ili dinstanim mlevenim mesom i jabukama u zimskoj odnosno višanjama u letnjoj sezoni. Danas se burek sa jabukama i višnjama ređe priprema, a u savremene varijante spadaju i mnoge druge vrste od kojih su najčešće burek sa pečurkama, pica-burek i burek sa eurokremom.

Burek se seče i prodaje na meru. Tradicionalno, tepsija bureka je imala oko dva kilograma, ali se danas burek izrađuje u manjim tepsijama težine oko jednog kilograma i uglavnom se prodaje na četvrti, što ubrzava prodaju.

Recept za moderni okrugli burek je razvijen u Nišu, gde ga je 1498. predstavio čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 ml tople vode
  • 15 g soli
  • 400–500 g feta sira ili fil po želji
  • oko 200 g svinjske masti

Za burek s mesom  

  • 400-500 g mlevenog mesa
  • 200-300 g crnog luka
  • so
  • biber
  • ulje za prženje

Priprema

1. Za testo pomešajte brašno, vodu i so i mesite ga dok ne postane glatko, oko 30 minuta.

2. Podelite testo na četiri jufke i dobro ih namažite mašću i odzgo i odozdo,te ih ostavite na namašćenu radnu površinu da se odmori pola sata prekriveno providnom folijom.

3. Za to vreme pripremite fil tako što ćete izmrviti feta sir.

Ako pravite burek sa mesom, iseckajte luk, stavite ga da se prži na ulju, a kad bude staklast, dodajte meso, biber i so. Propržite sve zajedno da meso dobije lepu boju. I ostavite ga da se prohladi.

4. Dobro namastite radnu površinu. Uzmite prvi komad testa, još ga dobro namastite odozgo i odozdo i razvlačite ga nežno rukama po masnoj podlozi koliko god možete. Može se desiti da kora pukne, ali to nije problem. Krajeve testa takođe rastanjiti što više možete, a ukoiko ne ide, možete ih i odseći. Kada ste rastanjili prvu koru, savijte je u kvadrat, te ga pažljivo odložite sa strane.

5. Uzmite drugu koru i ponovite sve što i sa prvom, ali nemojte da je savijete u kvadrat. Onda postavite smotanu prvu koru na ovu drugu i pospite polovinom sira (ili fila od mesa). Sada presavijte drugu koru preko fila, savijajući preko ćoškova, da izbegnete da dobijete kao konačan proizvod kvadrat. Ponovo odložite pažljivo sa strane.

6. Ponovite postupak sa trećom korom, uzmite odložene smotane dve kore, postavite ih na treću, pospite ostatkom sira (ili fila od mesa), ponovo smotajte preko prve dve i odložite.

7. Na kraju razvucite četvrtu koru kao prethodne tri, uzmite smotane tri, stavite na razvučenu četvrtu koru i zamotajte četvrtu preko smotane tri.

8. Stavite u okruglu tepsiju i rernu koju ste zagrejali na 200 stepeni i pecite sve dok burek ne porumeni, oko 30–40 minuta. Kada je gotov, prevrnite ga na tanjir, isecite na komade i uživajte.

Bon appetit!!!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike