Pirinčano, sojino, bademovo, kokosovo, ovseno… Kako da odaberete biljno mleko?

13.02.2021

13:50 >> 11:32

0

Autor: Z. A.

Ukoliko ne smete da uzimate kralje mleko ili pak to ne želite iz ubeđenja, tu su odlične biljne zamene

Pirinčano, sojino, bademovo, kokosovo, ovseno… Kako da odaberete biljno mleko?
Copyright Pexels

Bez obzira na to da li se kravljeg mleka odričete jer ste osetljivi na laktozu, gluten, ono vas nadima ili ga ne konzumirate iz ubeđenja – hranite se veganski ili vegetarijanski, kvalitetne zamene danas su veoma lako dostupne. Biljna mleka napravljena su na bazi žitarica, orašastih plodova ili mahunarki, mogu biti i voćna, a s obzirom na visoke nutritivne vrednosti, odlična su alternativa kravljem mleku. Na rafovima prodavnica danas mogu naći razna biljna mleka, ali onda se postavlja pitanje koje odabati.

S obzirom na visoke nutritivne vrednosti, odlična su alternativa kravljem mleku, važno da izaberete ono koje vam po sastavu najviše odgovara.
Možete birati po ukusu i teksturi, ali i prema tome koje je ono najzdravije. Možete se voditi rezultatima istraživanja Nacionalnog zvoda za zdravlje SAD i probati da dođete do odgovora. Američki dijetetičari napravili su poređenje nutrijenata kod kupovnih biljnih mleka i javnosti izneli svoja zapažanja, piše eKlinika.rs.

Sojino mleko

Sojino mleko nudi veliku količinu belančevina, i do 12 grama po šolji, a obogaćeno je kalcijumom i vitaminom B12. Najnovija istraživanja pokazuju da konzumiranje ovog proizvoda može umanjiti rizik od raka, jer izoflavoni soje deluju antikancerogeno.
Odlično je za pečenje, kuvanje ili jednostavno – pijenje.
Napomena: Ako želite da izbegnete kontaminaciju glifosatom ili GMO hranom, potražite organsko jer je najveći postotak soje u svetu dobijen iz GMO semena.

možda će vas i ovo zanimati

Pirinčano mleko

Sadrži nizak procenat masti i ugljenih hidrata, a manje obiluje i kalcijumom i belančevinama. Ima više ugljenih hidrata u odnosu na kravlje mleko, ali ne sadrži laktozu i holesterol i idealno je za osobe alergične na soju.
Pogodno je za pripremu raznih jela i slatkiša.

Bademovo mleko

Bademovo mleko ima manje od jednog grama proteina po šolji, a sadrži veoma visok procenat kalcijuma – čak 50 odsto više od kravljeg mleka. Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji je dobar za mozak, krv i kožu. Mnoga komercijalna bademova mleka su, nažalost, prilično vodenasta, sadrže tek oko dva odsto badema.

Ovaj proizvod odličan je u smutijima.

Mleko od indijskog oraha

Mleko od indijskog oraha ima nezasićene masti značajne za pravilan rad srca, kao i anakardnu kiselinu jakog antikancerogenog dejstva. Indijski orah u sebi ima lutein i zeaksantin koji su od koristi za dobar vid.
Ovo mleko je kremasto i čini odličnu osnovu za supe, sosove i ovsenu kašu.

Kokosovo mleko

Iako je kokosovo mleko bogato zasićenim mastima, to su uglavnom trigliceridi srednjeg lanca, koji pokazuju mešovite nalaze kada je reč o uticajima na zdravlje srca. Kokosovo mleko sadrži vrlo malo proteina.

Ovseno mleko

Idealno za ljude koji imaju alergiju na mlečne proizvode ili orašaste plodove, kao i za one kojima je potrebna opcija bez laktoze. Ovseno mleko ima manje proteina od sojinog mleka, ali više od ostalih, poput kokosovog, mleka od indijskog oraha i pirinčanog. Ovas prirodno daje hranljive sastojke kao što su kalijum koji pomaže u održanju zdravog nivoa krvnog pritiska i gvožđe, koje je važno za sprečavanje anemije.
Ovas se može pohvaliti i beta glukanom, pokazuju istraživanja. Jedna šolja nezaslađenog ovsenog mleka nudi čak 25 procenata potrebne dnevne vrednosti kalcijuma, 20 odsto potreba za vitaminima A i D, a zadovoljava čak 50 odsto potreba za vitaminom B12.

Pexels

Mleko od lešnika

Ako niste probali mleko od lešnika, mnogo ste propustili. Napici od lešnika imaju divan orašasti ukus. Šolja ovog nezaslađenog mleka sadrži od 30 do 90 kalorija, jedan-dva grama proteina i do jedan gram vlakana. Kupovno mleko od lešnika teže se nalazi na našem tržištu. Obično nije obogaćeno i zato ima male količine kalijuma, gvožđa i kalcijuma.
Dobro mleko od lešnika ima kremasti, bogati ukus koji može da zameni punomasno mleko. Izvrsno je u desertima, smutijimaa i kafi.

Susamovo mleko

Alergični na orašaste plodove u susamovom mleku mogu da nađu dobru alternativu, iako ono zapravo ima pomalo orašast ukus. Nezaslađeno susamovo mleko sadrži 90 kalorija, osam grama proteina i manje od jednog grama vlakana. Ređe se nalazi u prodaji, a obično je minimalno obogaćeno. Unošenjem ovog mleka zadovoljavate polovinu dnevnih potreba za vitaminom D po porciji, kao i 10 odsto potreba za kalcijumom.

Odlična je opcija kao osnova za smuti, užinu ili jutarnje žitarice. Možete ga koristiti i u pekarskim proizvodima koji zahtevaju bilo koju drugu vrstu mleka.

Mleko od banana

Da, dobro ste pročitali – od banana! Ono je siguran izbor za one sa alergijama na orašaste plodove. Neka kupovna mleka od banana zaslađena su prirodno samo voćem i začinima poput cimeta. Broje od 60 do 80 kalorija po šolji. Budući da se drugi sastojci kreću od putera od semena suncokreta do soje i ovsenog brašna, jedna šolja mleka od banana može da obezbedi do jedan gram proteina, isto toliko vlakana, 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom A, 60 za vitaminom B12 i 20 za vitaminom D.
Ima ukus, pretpostavićete – banane, pa ako ga koristite za pravljenje smutija, sa žitaricama, u pecivima ili u kafi, imajte to u vidu.

Pexels

I koje je najzdravije mleko?

Na osnovu rezultata istraživanja američkih naučnika nije jednostavno utvrditi koji od ponuđenih porizvoda je najzdraviji ukoliko bismo posmatrali sve navedene parametre. Reklo bi se da svaki obiluje određenim korisnim sastojcima, pa smo se, u potrazi za najzdravijim proizvodom, osvrnuli i na prednosti i mane kupovnog mleka, u odnosu na „houm mejd“ varijantu.

Poređenjem sastava kupovnog bademovog u odnosu na domaće bademovo mleko ustanovljeno je da postoje velike razlike.

Bademovo kupovno mleko sadrži, kako je na deklaraciji naznačeno, tek oko 2,3 odsto badema, od 1 do 2 odsto masti, 0,4 do 1 odsto proteina i oko 120 miligrama kalcijuma na 100 grama (1,2 odsto). Domaće, s druge strane, jeste veoma dobar izvor proteina – čak 20 odsto ovog napitka čine belančevine, što je oko dvadeset puta veći iznos u odnostu na kupovno mleko! Ono ima viši procenat masti, ali i 370 miligrama kalcijuma na 100 grama (3,7 odsto), što je trostruko više od količine sadržane u bademovom mleku u tetrapaku. I dilema je rešena. Ukoliko imate volje, bademovo mleko možete sami da pripremite, samo pronađite dobar recept.
Na primer ovaj:

Recept za bademovo mleko

Potrebni sastojci:
1 šolja badema, 4-5 šolja vode, 1-2 kašike meda ili nekoliko urmi.

Priprema:
Neoljuštene bademe potopiti u vodu i pustiti da odstoje 12 sati. Zatim ih iscediti, staviti u blender i preliti sa 4 ili 5 šolja vode (u zavisnosti od toga da li želite gušće ili ređe mleko), a potom minut do dva blendirati smesu. Dodati med Ili oljuštene urme i još minut blendirati. Nakon toga potrebno je smesu procediti kroz gušću cediljku ili pamučnu gazu. Dobijeno mleko sipati u staklenu ambalažu i odložiti u frižider.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKlinika.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike