Ovih sedam supernamirnica može biti opasno ako ih jedete u velikim količinama

27.05.2021

07:22 >> 09:33

0

Autor: Z. A.

Ključ je u umerenosti

Ovih sedam supernamirnica može biti opasno ako ih jedete u velikim količinama
Copyright Pexels

Termin „superhrana“ prvi put je korišćen za promociju zdravstvenih koristi jedenja banana početkom 20. veka. Danas se ta reč koristi za opisivanje bilo koje hrane koja ima mnogo zdravstvenih blagodati, posebno one koja sadrži puno hranljivih sastojaka i malo kalorija.

Iako konzumianje superhrane ima mnogo koristi, prečesto uzimanje takve hrane može biti jednako opasno kao i prekomerno uživanje u brzoj, nezdravoj hrani.

Evo nekoliko tzv. supernamirnica koje nikada ne biste smeli da jedete u prevelikim količinama:

1. Brokoli može iritirati creva

Šolja sirovog brokulija sadrži samo 31 kaloriju, šest grama ugljenih hidrata i 0,3 grama masti. Bogat je vlaknima, proteinima, vitaminom C, kalijumom i drugim vitaminima i mineralima. Međutim, studije su otkrile da konzumiranje previše brokolija može izazvati iritaciju creva.
Takođe, konzumiranje brokolija zbog visokog sadržaja vitamina K može imati negativne efekte na ljude koji uzimaju lekove za razređivanje krvi i leče srčane probleme.

2. Konzumacija lososa može razblažiti krv

Losos je dobar izvor proteina sa niskim sadržajem masti i omega-3 masnih kiselina koji su dobri za smanjenje upale. Međutim, prekomerna konzumacija omega-3 može negativno uticati na broj trombocita u krvi, a takođe može i razblažiti krv. Pored toga, studije su otkrile da konzumiranje previše ribe, uključujući losos, može povećati nivo žive u krvi.

Pixabay

3. Cimet može izazvati trovanje

Cimet se smatra superhranom zbog visokog sadržaja antioksidanata i mnogih lekovitih svojstava. U stanju je da smanji nivo šećera u krvi, smanji upale i spreči srčana oboljenja, pa se smatra jednom od najboljih namirnica u porodici začina.
Uprkos svim zdravstvenim prednostima, količina cimeta koju unosimo mora da se zaustavi na jednoj kašičici dnevno po odrasloj osobi.
Istraživanja su otkrila da previše cimeta može biti toksično zbog kumarina koji sadrži. Kumarin je posebno opasan za ljude sa tegobama jetre i prekomerni unos može prouzrokovati oštećenje jetre.

4. Avokado može uzrokovati nakupljanje masti

Avokado je poslednjih godina stekao globalnu popularnost kao superhrana zbog svojih hranljivih svojstava. Jedna porcija avokada nadoknađuje četvrtinu potrebe za vitaminom K kod odraslih, petinu potrebe za folatima i desetinu dnevne potrebe za vitaminom E. Takođe je bogat omega-3 i vlaknima, ali previše avokada takođe može dovesti do upale, nadimanja i stomačnih problema.

Zbog svojih masnih svojstava, avokado nije samo hranljiv, već ima visok sadržaj kalorija. Kao i svaka druga takva hrana, prekomerna konzumacija može dovesti do debljanja. Ako planirate da uključite avokado u svoj dnevni obrok, stručnjaci preporučuju da jedete 50 grama ili otprilike trećinu do pola avokada.

5. Humus može dovesti do gojaznosti

Humus je bliskoistočni namaz od leblebija, susamove paste, limuna, belog luka i maslinovog ulja. Pojedinačno, svi ovi sastojci sadrže razne zdravstvene benefite; ali kada se kombinuju, treba biti oprezan sa njihovom konzumacijom. Humus nije pogodan samo za vegane i one sa alergijama na orašaste plodove, gluten i mlečne proizvode, već je povezan sa poboljšanim zdravljem organa za varenje i kontrolom šećera u krvi.

Takođe, većina humusa kupljenog u prodavnici nije toliko zdrava i može da sadrži čak i opasne sastojke, poput velikih količina natrijuma, nepotrebnih ulja i konzervansa. Takav humus može doprineti riziku od gojaznosti.

Unsplash

6. Tuna može uticati na vaše motoričke sposobnosti

Tuna je protein sa malo masti koji je bogat omega-3 i vitaminom B12. Studije su pokazale da je jedenje tunjevine dobro za srce i jača zdravlje očiju, imunološki sistem i snižava krvni pritisak. Slično lososu i drugoj ribi, tuna sadrži živu, što je čini opasnom hranom kada se jede u velikim količinama i često. Trovanje živom se manifestuje problemima s pamćenjem ili gubitkom vida, podrhtavanjem tela i ukočenošću.

7. Zeleni čaj može da izazove bol

Zbog visokog sadržaja antioksidanata, zeleni čaj je označen kao jedan od najzdravijih napitaka na svetu. Utvrđeno je da antioksidanti u zelenom čaju smanjuju rizik od raka i bolesti srca, sagorevaju masnoće i poboljšavaju rad mozga. Iako su bezbrojne prednosti zelenog čaja, prekomerne količine zelenog čaja mogu izazvati negativne neželjene efekte, posebno zbog visokog sadržaja kofeina.

Efekti konzumiranja previše kofeina uključuju nesanicu, glavobolju, lupanje srca i gorušicu. Za one koji imaju malu toleranciju na proizvode sa kofeinom, zeleni čaj takođe može da izazove i probavne smetnje. Prema stručnjacima, od tri do pet šolja zelenog čaja dnevno više je nego dovoljno za prosečnu odraslu osobu, piše Bright Side.

Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike