Omiljena pasmina kralja Petra: Erdel terijeri su ratni heroji i brižni bebisiteri

09.03.2021

12:45

0

Autor: Z. A.

Izvor: magazin.novosti.rs

Najveći od svih terijera pravi je ljubimac za ljude pune energije

Pixabay

Erdel terijer poreklom je iz Velike Britanije i poznat je kao kralj među terijerima. Njegov karakter i sposobnosti svi hvale, a priča se da je to bila omiljena pasmina kralja Petra.
Erdelisu i sportski i radni psi, pa mogu da se takmiče u agilnosti, poslušnosti i testovima lova. Imaju izuzetnu moć praćenja traga, pa su korišćeni kao pomoć Crvenom krstu za vreme Prvog svetskog rata, velikih nesreća, a služio je policiji i oružanim snagama Britanije i Rusije.

Pametan i neustrašiv

Erdel je najveći terijer, mišićav je, aktivan. Nema krakate noge niti previše dugko telo. Živahan je, brz, veoma pažljiv pri svakom pokretu, uvek na oprezu. Izraz u njegovim očima, način na koji nosi uši i rep odražavaju njegov karakter. Druželjubiv, samouveren, prijateljski nastrojen, hrabar i inteligentan. Neustrašiv je, ali ne i agresivan.

Poreklom je iz pokrajne Jorkšir, dobio je ime po izložbi pasa u Erdelu, stvoren da hvata vidre i pasove. Njegov karakter je zadivio vlasnike. Od 1886. godine Kinološki klub u Engleskoj prihvatio je ime erdel terijer kao zvanično ime rase.

Bili su ratni junaci

Tokom rata bili su i glasnici, stražari, nosioci hrane i municije, izviđači, psi za hitne slučajeve, lovci na pacove, psi čuvari i psi zaduženi za vuču sanki.
Imali su ih mnogi kraljevi i predsednici poput Teodora Ruzvelta.
Najpoznatiji je Džek, snažni erdel terijer, koji je hrabro prelazio bojna polja kako bi dostavio poruke britanskom štabu.

Trčeći kroz močvare, dok su se na njega obrušavali meci od strane artiljeraca, Džek je stradao, a poruka koju je preneo spasla je mnoge živote, zbog čega je Džek posthumno dobio viktorijanski krst za junaštvo i hrabrost na ratnom polju.

Idealni za aktivne vlasnike s decom!

Erdeli su za aktivne vlasnike jer su najzadovoljniji kada im zadate zadatak koji mora da obavi. Zovu ih i nežni bebisiteri jer savršeno čuvaju i zabavljaju decu.

Kao i svi terijeri, vole da kopaju, jurcaju i laju. Puni su energije i odlični pratioci u džogingu. Neophodne su mu njamnje dve šetnje dnevno.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti