Nije tajna da je hrana lek, ali i izazivač bolesti. Neka od ozbiljnih zdravstvenih stanja mogu biti uzrokovana lošom ishranom, poput raka, bolesti srca i depresije.
Glavni uzrok su zapaljenski procesi u telu. Dok se oni vidljivi lako tretiraju, postoje i nevidljive upale koje na duge staze uništavaju naš organizam.
Određene namirnice sadrže hranljive sastojke i jedinjenja za koje je utvrđeno da se bore protiv upala i sprečavaju bolesti, pa je dobro da ih uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu.
Donosimo vam listu nekih koje su vam lako dostupne, a neke od njih i ukusne.
Ananas – sadrži bromelain, enzim koji reguliše upalu i pomaže varenju.
Masna riba – losos, bakalar, skuša, sardine i inćuni sadrže više omega -3 masnih kiselina koje omogućavaju da telo i mozak funkcionišu optimalno i utiču na smanjenje rizika od mnogih bolesti, pre svega kardiovaskularnih.
Bobičasto voće – puno je antioksidanata i antocijanina koji sprečavaju bolesti.
Lisnato zeleno povrće – obavezno konzumirajte kelj, spanać, blitvu i prokelj jer sadrže zeleni pigment, hlorofil koji snadbeva organizam kiseonikom, čisti ga od toksina i štiti od raka.
Začini – kurkumin u kurkumi i gingerol u đumbiru imaju snažna protiv upalna svojstva.
Paradajz i paprika – sadrže likopen i vitamin C koji pomažu u borbi protiv upala.
Zeleni čaj – najzdravije piće zahvaljujući jedinjenu zvanom EGCG (epigalokatehin-3-galat) antioksidantu koji je 25-100 puta moćniji od C i E vitamina i deset puta snažniji od beta-karotena. Doprinosi smanjenju zaliha masti u organizmu i pospešuje metabolizam.
Tamna čokolada – sadrži flavonoide koji imaju protivupalna svojstva.
Crveno vino – takođe, bogato flavonoide.
Kafa – sadrži polifenole i druga protivupalna jedinjenja.
Saznaj više:
10 dokazanih benefita kurkume
Kafa na prazan stomak: Tri razloga zašto to nije dobra ideja
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –
24sedam
Vest koja vredi
Pratite nas na društvenim mrežama
Komentari