Kreacije po kojima ćemo pamtiti Vivijen Vestvud, pankerku koju su voleli šminkeri (FOTO)

30.12.2022

11:08

0

Autor: Z. A.

Kumovala je pokretu koji i danas znači bunt

Kreacije po kojima ćemo pamtiti Vivijen Vestvud, pankerku koju su voleli šminkeri (FOTO)
Copyright Profimedia

U četvrtak 29. decembra preminula je legendarna britanska modna dizajnerka i aktivistkinja Vivijen Vestvud u 81. godini.


Jedna od najboljih britanskih dizajnerki svih vremena otišla je mirno, okružena svojom porodicom u Londonu, pisalo je u objavi na njenom službenom Tviter nalogu.

Ova neobična žena jakog karaktera promenila je savremeno shvatanje mode i vratila siluetu ženskog struka u modu, svoju buntovničku energiju pank muzike upakovala je u modele koje je prihvatila ulica, a njene revije dizale su prašinu čak i u alternativnim krugovima.

- Svetu su potrebni ljudi poput Vivijen da naprave promenu nabolje - stoji u poruci objavljenoj na njenoj službenoj Tviter stranici.

- Jedini razlog zašto sam u modi jeste da bih uništila reč konformizam - rekla je Vestvudova u biografiji 2014. - Ništa me ne zanima ako nema taj element.

Uvek je imala „političku agendu“ i koristila modu kako bi „izazivala status quo“.Njena odeća, kako je govorila, ima priču, ima identitet, karakter i svrhu.

Od klimatskih promena do Bregzita, Vivijen je bila poznata po tome da na pisti saopštava svoje političke stavove. Koristila je svoje kolekcije na modnoj pisti kako bi iznela svoje gledište, bilo da se radi o majici sa sloganom koji upada u oči ili znaku koji drži manekenka koja šeta pistom.

I njena ličnost i nje život bili su jedinstveni, a pamtićemo je po raskošnim kreacijama - istaknutom struku, bujnom dekolteu, korsetima, volanima, grudnjaku koji se vidi, balon-suknjama, krinolinama... po čuvenoj venčanici Keri Bredšo u seriji "Seks i grad".

Bonus video:
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike