Ko je bila Vivijen Vestvud? Mediji su je nazivali "visokom sveštenicom panka" i "kraljicom ekstrema" (FOTO)

29.12.2022

22:31

0

Autor: Z.A.S.

Ipak, u modnom svetu Vivijen je važila za omiljenu dizajnerku

Ko je bila Vivijen Vestvud? Mediji su je nazivali "visokom sveštenicom panka" i "kraljicom ekstrema" (FOTO)
Vivijen Vestvud - Copyright Profimedia

Svet je večeras ostao u šoku i zatečen vešću o smrti čuvene modne dizajnerke i ikone stila Vivijen Vestvud, koja je preminula u 81. godini života.

U zvaničnoj izjavi na "Tviteru", saopšteno je da je dizajnerka preminula "mirno, okružena porodicom, u svom domu u Londonu, u četvrtak".

Ko je bila Vivijen Vestvud?

Za medije, ona je bila "visoka sveštenica panka" i "kraljica ekstrema", dok je za svet mode bila omiljni lik koji je davao energiju i pomerao granice industrije.

Vivijen je u aprilu 1989. godine krasila naslovnu stranu časopisa "Tatler", obučena u odelo poznatije i kao "Aquascutum", za koje je rekla da je namenjeno Margaret Tačer.

Vestvud jednostavno nije bilo briga! Periodično je nosila narandžastu kosu i imala je alabaster ten, baš takva, uspela je da zavredi poštovanje i važila je za britansko nacionalno blago.

- Imam ugrađenu perverznost - navodi se da je Vestvud rekla, - neku vrstu ugrađenog sata koji uvek reaguje na bilo šta ortodoksno“.

Profimedia
 

Rođena je kao Vivijen Isabel Svir u Derbiširu, Engleska, 8. aprila 1941. Njena majka je radila kao tkalja u lokalnim fabrikama pamuka; njen otac je bio iz porodice obućara. Počela je da pravi odeću za sebe kao tinejdžerka.

Posle semestra u umetničkoj školi "Harou", radila je kao učiteljica u osnovnoj školi i udala se za fabričkog radnika Dereka Vestvuda 1962.

Ali sve se promenilo kada je napustila muža i upoznala Malkolma Meklarena 1965. godine.

- Osećala sam se kao da ima toliko vrata za otvaranje, a on je imao ključ od svih - rekla je za "Njuzvik" 2004. godine.

Nemoguće je zamisliti Britaniju 1970-ih bez njihovog kreativnog partnerstva. Meklaren je upravljao "Seks Pistolsima" i iz prodavnice na londonskom "King's Road-u", Vestvud je pomogla da se razvije vizuelna gramatika za pank pokret.

Profimedia
 

- To je promenilo način na koji ljudi izgledaju - rekla je Vestvud za časopis "Time" 2012.

- Bila sam strastvena u vezi sa pankom, gledajući da li neko može na neki način da stavi "žicu" u sistem. -

Njena odeća se kretala od fetišističke robne opreme do masivnih cipela na platformi i majica sa sloganom. Čuvena je majica na kojoj je prikazana kraljica sa sigurnosnom iglom probodenom kroz kraljevsku usnu.

Vestvud je na kraju krenula dalje. Godine 1981, sa 40 godina, lansirala je svoju prvu kolekciju na modnoj pisti sa Meklarenom. Rodno neutralna odeća je dočarala zlatno doba piraterije, razbojnika, kicoša i bukadžija. Vestvud je proučavala stare tehnike krojenja i potkopavala ih, pristup koji su kasnije imitirali drugi britanski dizajneri poput Džona Galijana i Aleksandra Mekvina.

Profimedia
 

Tokom decenije, Vivijen je eklektično crpela inspiraciju od Kita Haringa, "Blade Runnera" i Francuske Legije stranaca.

Uvela je mini-krini (kombinuje tutu i ​​viktorijanski krinolin), hulahopke u boji mesa sa skromnim smokvinim listovima i prepoznatljivi korset koji se nosi kao gornja odeća; dizajnirala je haljine za žene sa grudima i bokovima; eksperimentisala je sa Harisovim tvidom i tartanom.

Džon Ferčajld, tada svemoćni urednik časopisa "Women's Wear Daily", dao je svoj blagoslov 1989. Prema njegovom mišljenju, ona je bila jedan od šest najuticajnijih dizajnera 20. veka, zajedno sa Ivom Sen Loranom, Karlom Lagerfeldom, Đorđom Armanijem, Kristijanom Lakroom i Emanuelom Ungarom. Vestvud je bila jedina žena, jedina Britanka i jedini dizajner na njegovoj listi koji već nije bio brend vredan više miliona dolara (godine 1989. još uvek je živela u stanu bivšeg savetnika u južnom Londonu i bila je "praktično bankrotirana", prema biografiji Džejn Mulvag iz 1998. "Vivijen Vestvud: Nemodan život".)

Profimedia
 

Pisac stila Piter Jork ju je sažeo u dokumentarcu iz 1990. godine: "Sve stvari koje je podstiču i sve opsesije oko kojih gradi svoj posao su tipično britanske: cela stvar o klasi i seksu, posebna opsesija kraljicom. Ovo ne možete razviti nigde drugde."

Vivijen Vestvud se 1992. godine udala za austrijskog studenta dizajna, Andreasa Krontalera, 25 godina mlađeg od nje. Radili su kao ko-dizajneri, pre nego što je preuzeo njenu konfekcijsku liniju 2016. U izjavi objavljenoj uz najavu njene smrti, Kronthaler je rekao: - Nastaviću sa Vivijen u srcu. Radili smo do kraja i dala mi je mnogo stvari sa kojima mogu da nastavim. Hvala ti draga. -

Vestvud je bila otvoreni zagovornik za očuvanje planete, često promovišući kvalitet umesto kvantiteta, kada je u pitanju modna potrošnja. Za svoju reviju jesen-zima 2019/20. na Londonskoj nedelji mode, Vestvud je poslala modele, glumce i aktiviste niz pistu sa političkim znakovima - od kojih je jedan glasio - Ono što je dobro za planetu dobro je i za ekonomiju. -

Profimedia
 

Fondacija "Vivijen", neprofitna kompanija, koju su osnovali Vestvud, njeni sinovi i unuka krajem 2022. godine, zvanično će biti pokrenuta sledeće godine. Prema njenim portparolima, to će "odati počast, zaštititi i nastaviti nasleđe Vivijeninog života, dizajna i aktivizma".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike