Pompidu, Luvr, Orsej: Čitav Pariz se pretvorio u pozornicu posvećenu Ivu Sen Loranu (FOTO)

04.02.2022

14:49

0

Povodom proslave 60 godina od prve kolekcije Iva Sen Lorana, šest muzeja u Parizu odaje počast pokojnom dizajneru, od Centra Pompidu do Luvra

Pompidu, Luvr, Orsej: Čitav Pariz se pretvorio u pozornicu posvećenu Ivu Sen Loranu (FOTO)
profimedia-0656203107 - Copyright Profimedia

Šest znamenitih muzeja francuske prestonice odaje počast kreativnom nasleđu slavnog dizajnera, koji je nakon osnivanja svoje modne kuće sa svega 26 godina, uneo revoluciju u koncept konfekcije, spojio sfere mode i umetnosti i popularizovao siluete koje su sada sinonim za savremenu žensku garderobu, od smokinga do safari jakne.

Izložbe pod zajedničkim nazivom "Yves Saint Laurent aux Musées" predstavljaju pedeset kreacija iz velikog opusa kreatora koji je preminuo 2008. godine i to na način da su uklopljene u postave stalnih zbirki muzeja Luvr, Orsej, Centar Pompidu, Muzej moderne umetnosti, Pikasov muzej, kao i Muzej Iv Sen Lorana u bivšem sedištu dizajnera na Avenue Marceau.

Profimedia
 

Svaka lokacija, izrazito različita po dizajnu, od visokotehnološke postmoderne arhitekture Ričarda Rodžersa i Centra Pompidu Renca Piana do pozlaćenog neobaroka Luvra, podstiče dijalog između modnog dizajna Iva Sen Lorana i predmeta u stalnoj kolekciji muzeja, spajajući niz tema i predmeta koji obuhvataju dekorativnu i modernu umetnost.

Uz modu su izložene i Sen Loranove skice, fotografije i predmeti koji ilustruju procese i umeće u kreiranju mode.

Organizatori ističu da je to prvi put da je jednom kreatoru priređena istovremeno izložba u toliko institucija. Ovaj jedinstveni projekat koji spaja vrhunsku modu i umetnost, svečano je otvoren 29. januara, tačno na dan kada je tada 26-godišnji Sen Loran lansirao debitantsku kolekciju u nekadašnjem ateljeu francuskog impresioniste Žan-Luj Foren.

U Centru Pompidu prikazan je odnos između kreativnog rada Iva Sen Lorana i umetnosti 20. veka. Najpoznatije je da je dizajner kreirao haljinu u čast Pitu Mondrijanu 1965. godine, reinterpretirajući apstraktne oblike blokirane bojom na ravnom platnu u 3D oblik tkanine.

- Verujem da je rad modnog kreatora veoma blizak radu umetnika. Zaista, stalno sam crpio kvalitetnu inspiraciju iz dela savremenih slikara: Pikasa, Matisa, Mondrijana - rekao je jednom prilikom.

Prostorije Nacionalnog muzeja Pikaso analiziraju odnos između Iva Sen Lorana i Pikasa i uticaj koji su kubizam i dekonstrukcija imali na njegovo stvaralaštvo.

Profimedia
 


Unutar kitnjaste Galerije Apolon u Luvru predstavljeni su gusto izvezeni i pozlaćeni modni komadi ukrašeni kristalima, a upotpunjeni su antičkim mermerima, emajlima, ogledalima, kamejama, slonovačom i kolekcijom dragulja Luja XIV.

Profimedia
 
Profimedia
 

- Bio je pravi izazov istaći te komade, a da se ipak stope u stalne kolekcije. Nismo hteli da narušimo identitet naših domaćina - ističe Mona Mekuar, kustoskinja izložbe.

- Sen Loran je bio inspirisan umetnošću i to pokazuje povezanost i dijalog između njegovih dela i muzejskih eksponata. Nismo hteli samo da stavimo odeću u prostoriju, hteli smo da bude među stalnim kolekcijama. Na ovaj način posetioci će ponovno otkriti ove zbirke odajući pritom počast Iv Sen Loranu. To je kao kulturni arhipelag. Na ovoj izložbi posetiocima se dočarava deo kreativnog procesa koji traje od umetnikovih sirovih skica do trenutka kada se dizajni izlože na vešalici - dodaje Mona Mekuar.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike