Najatraktivnije izložbe u svetu ove godine: Od muškog donjeg veša, preko Sezana i Donatela, do Iv Sen Lorana

16.01.2022

13:01

0

Pred nama je 12 zanimljivih meseci kad je umetnost u pitanju

Najatraktivnije izložbe u svetu ove godine: Od muškog donjeg veša, preko Sezana i Donatela, do Iv Sen Lorana
profimedia-0650379060 - Copyright Fitzwilliam muzej, Kembridž/Profimedia

Po obimu i umetničkoj važnosti, ove godine u svetu bi trebalo da se održi nekoliko značajnih izložbi. Na proleće, nakon pauze od dve godine, u planu je da se realizuje Bijenale u Veneciji. Tu je još desetak uzbudljivih umetničkih manifestacija, a ako ove godine planirate da putujete - iščekirajte njihove datume, možda se, recimo, zadesite u Italiji baš kad se tamo, nakon 40 godina, prezentuju radovi čuvenog Donatela.

Iv Sen Loran u šest muzeja

Nazvana “Yves Saint Laurent aux Musées” izložba radova čuvenog modnog dizajnera biće prikazana u šest najvećih pariskih muzeja, a to su Centar Pompidu, Luvr, Muzej moderne umetnosti, Orsej, Pikasov muzej i Muzej Iv Sen Lorana. Njome se obeležava šezdeset godina od prve samostalne revije slavnog francuskog umetnika, a publika će biti u prilici da vidi neke od njegovih najpoznatijih kreacija, i to ispred nekih najčuvenijih slika na svetu, dok će se, muzej Orsej, na primer, fokusirati na dizajnerovu fascinaciju Marselom Prustom, koja je iznedrila prvi smoking za žene. Izložba traje od 29. januara do 15. maja.

Iv Sen Loran/Profimedia
 

Svet Stounhendža

Izgrađen pre više od četiri milenijuma, Stounhendž je jedan od najmisterioznijih spomenika na svetu, a izložba u Britanskom muzeju "World of Stonehenge” prikazaće zapravo koliiko je civilizacija tog doba bila razvijenija nego što se ranije mislilo. Posetioci će moći da vide tri hiljade i šesto godina star Nebeski disk Nebra, koji predstavlja najstariji poznati prikaz kosmosa, inače pronađen na tlu današnje Nemačke. Izložba traje od 17. februara do 17. jula.

Nebra skaj disk/Profimedia
 

Donatelova renesansa

Nakon četrdeset godina u Italiji se organizuje izložba najvažnijih radova firentinskog renesansnog vajara Donatela, pod nazivom “Donatello: Renaissance”. Mesto dešavanja, od 19. marta do 31. jula, su čuvena palata Stroci i Nacionalni muzej Barđelo, dok će neki od eksponata biti preseljeni u Berlinsku galeriju slika (Gemäldegalerie) u septembru, i u Muzej Viktorija i Albert u Londonu, sledeće godine.

Donatelov "David"/Profimedia
 

150 godina Mondrijana

Kako bi obeleželi 150 godina od rođenja čuvenog Pita Mondrijana, nekoliko muzeja organizuje izložbu umetnika koji je, uz crnu i belu, koristio samo tri boje. Mondrijanov uticaj na modu, dizajn, arhitekturu i vizuelne umetnosti je nemerljiv, a ako želite da vidite kako neka od najčuvenijih dela apstraktne umetnosti izgledaju uživo, od 2. aprila do 25. septembra posetite Kunstmuseum den Haag u Hagu, galerije Fondacije Bejeler u Bazelu, od 5. juna do 9. oktobra, i K20 u Dizeldorfu (od 29. oktobra do 10. februara 2023).

Rad Pita Mondrijana/Profimedia
 

Povratak u budućnost

59. Venecijansko bijenale bavi se nadolazećim pretnjama po budućnost čovečanstava kao što su posledice pandemije korona virusa ili posledice klimatskih promena, ali i uticajima veštačke inteligencije na život. Najveća umetnička smotra na svetu održava se od 23. aprila do 27. novembra, a Srbiju će predstavljati umetnik Vladimir Nikolić koji je konkurisao projektom "Hod sa vodom".

“Nojeva violina”, Venecija/Profimedia
 

Najveća izložba Pola Sezana ikad

U saradnji Umetničkog instituta iz Čikaga i Tate Modern galerije Iz Londona od 15. maja do 5. septembra u Čikagu, i od 6. oktobra 2022. do 12. marta 2023. u Londonu biće organizovana izložba koja će ispratiti celokupnu Sezanovu karijeru. Jednostavno nazvana "Cezanne", obuhvatiće 90 njegovih ulja na platnu, 40 radova na papiru i dve sveske sa nacrtima.

"Igrači karata", Pol Sezan/Profimedia
 

Koreja kroz 90 originalnih radova

Izložba "The Space Between: The Modern in Korean Art", koju organizuje Okružni muzej umetnosti u Los Anđelesu, prati period od 1897. do 1964, odnosno od poslednje korejske dinastije do kolonijalnog perioda kada je Koreja bila pod vladavinom Japana. Devedeset apsolutno originalnih radova korejskih umetnika oduševiće sve one koji su poslednjih godina zainteresovani za korejsku kulturu. Izložba traje od 11. septembra 2022. do 19. februara 2023.

Korejska umetnost/Profimedia
 

Umetnost muškog veša

Od 19. marta do 16. novembra Viktorija i Albert muzej u Londonu organizuje izložbu pod nazivom "Masculinities: The Art of Menswear". Sa ciljem da prikaže kako se muška moda menjala kroz vekove, odnosno kako su modni kreatori oblikovali shvatanje muževnosti u društvu, biće izloženo na stotine radova, od kojih su samo sto čuvene modne kreacije, među kojima se nalaze one u kojima su se pojavljivali Dejvid Bouvi i Heri Stajls.

Profimedia
 

Sudeći po svemu, pred nama je 12 zanimljivih meseci kad je umetnost u pitanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike