Omiljeni pas kraljice Elizabete: Korgi, inteligentni tvrdoglavko

19.10.2021

08:30

0

Prema legendi, ove pse su stvorile vile, pa su zato toliko očaravajući

Omiljeni pas kraljice Elizabete:  Korgi, inteligentni tvrdoglavko
welschcorgi-g77f98d319_1280 - Copyright Pixabay

Tek nekoliko godina unazad u Srbiji se gaje psi rase korgi, koji su najpopularniji u Engleskoj najviše zahvaljujući britanskoj kraljici Elizabeti I kojoj su to omiljeni ljubimci još od detinjstva i koje često vodi sa sobom na putovanja.

Priča o ljubavi između kraljice i korgija bila je tema animiranog filma "Korgi - kraljevski pas velikog srca" iz 2019. godine. 

Puno ime ove pasmine je pembrokširski velški korgi, jer vodi poreklo iz Pembrokšira u Velsu. Velški korgi je originalno odgajan za okupljanje stoke, ovaca i konja.

Postoji verovanje da su ovu vrstu stvorili vile i vilenjaci, pa je zato tako očaravajući. Prema legendi, dvoje dece koja su čuvala stado pronašlo je par štenaca, za koje su u prvi mah pomislili da su lisice. Odneli su ih kući, gde su ih roditelji uverili da nisu lisice već psi koje im je poklonila vila koja je živela u šumi. 

Prema istorijskim izvorima, ova rasa vodi poreklo od valhandsa, švedskih ovčarskih pasa koje su Vikinzi doveli sa sobom u 9. i 10. veku. Prema nekim drugim podacima, ova rasa je nastala od pasa koje su u 12. veku u Vels doveli flamanski tkači.

Pixabay
 

Korgi je aktivan pas, željan pažnje i veoma je zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Sa nepoznatima je oprezan i važi za jako inteligentnog psa, ali i tvrdoglavog. 

I obožava da pliva. U videu možete videti 12 korgija koji uživaju u plivanju i spuštanju niz tobogan:

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike