Danas se obeležava Svetski dan životinja: Pokažimo kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama da nam je stalo

04.10.2021

08:30

0

Za sve ljubitelje naših dvonožnih i četvoronožnih prijatelja ovo je izuzetno važan dan

Danas se obeležava Svetski dan životinja: Pokažimo kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama da nam je stalo
Copyright Pexels

Svakoga 4. oktobra obeležava se Svetski dan životinja, a ove godine je tačno 90 godina otkako se našim krznenim i pernatim drugarima posvećuje posebna pažnja i skreće pažnja javnosti da oni zaslužuju da se svakoga dana brinemo o njima.


World Animal Day ili Svetski dan životinja u našoj zemlji biće obeležen nizom manifestacija i akcija u više gradovima, a udruženje Animal Rescue Serbia (ARS) pokrenulo je nacionalnu kampanju „100 tona hrane“, u okviru koje će biti sakupljena hrana za napuštene životinje.

Danas će takođe biti uručeno, četvrtu godinu za redom, priznanje koje se dodeljuje istaknutim pojedincima i institucijama koje pokazuju izuzetno interesovanje i zalaganje za promociju dobrobiti i zaštite životinja, a dobitnik priznanja biće poznat danas. Prošle godine laureti su bili profesor dr Ratko Božović i kantautorka Aleksandra Kovač, kažu organizatori World Animal Day.

World Animal Day
 

Kako navode, Aleksandra Kovač od ove godine postala je i prva javna ličnost iz Srbije koja se pridružila Svetskom danu životinja kao promoter, i sada zajedno sa brojnim javnim ličnostima iz celog sveta predstavlja i zastupa ideju ovog globalnog pokreta.

Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Počelo je u Firenci na konvenciji ekologa. U to vreme ovaj dan se proslavljao kao dan Sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Vremenom je izgubio svoje versko obeležje i odavno predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja bez obzira na veru i naciju.

Pexels
 

Ovog dana sve organizacije za zaštitu životinja i svi azili za životinje u svetu otvaraju svoja vrata za posetioce, organizuju informativno-edukativne štandove, radionice, razne vrste edukacija, grupna druženja, prikupljanje donacija i razne druge aktivnosti.

Mreža Svetskog dana životinja okuplja sve organizacije koje proslavljaju ovaj dan, a sve radi što bolje i efikasnije zaštite životinja i promocije njihove dobrobiti.

Proslava ovog dana biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima širom zemlje, gde će se u školama, vrtićima, društvima za zaštitu životinja i drugim institucijama organizovati različite aktivnosti i manifestacije.

Pexels
 

Animal Rescue Serbia (ARS) fokusira se na problem manjka hrane koji je aktuelan tokom čitave godine, a postaje posebno naglašen kad dođe zima. ARS uz pomoć svih zainteresovanih – pojedinaca, kompanija, udruženja – posvetiće naredne mesece prikupljanju hrane za gladne i nezbrinute životinje. Kampanja se neće zaustaviti dok ne ispune cilj od 100 tona hrane, a u obzir dolazi suva (granule) i vlažna hrana (konzerve, sosići, paštete) za pse i mačke, odnosno semenke i žitarice za ptice.

Pexels
 

Akcija će biti potpuno transparentna kako bi svi donatori mogli da imaju uvid u to koliko su doprineli i kome je vredna donacija uručena, a inicijativa sakupljanja hrane odvijaće se uz pomoć mreže prodavnica za kućne ljubimce, veterinarskih apoteka i ambulanti ili uplatom donacija na račun udruženja ili na PayPal.
 

Pexels
 

Akcija prikupljanja donacija počinje simbolično 4. oktobra u Beogradu, s idejom da se proširi na sve gradove u Srbiji. Donacije za napuštene životinje prikupljaće se u hrani i novcu, a pomoć će moći da ponude i fizička i pravna lica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike