Vlasnici mačaka upozorili na opasnost koja vreba njihove ljubimce, a koje mnogi nisu svesni

19.09.2022

08:58

0

Autor: Z. A.

Svaka, baš svaka mačka može da se nađe u toj situaciji

Vlasnici mačaka upozorili na opasnost koja vreba njihove ljubimce, a koje mnogi nisu svesni
pexels-aleksandr-nadyojin-4492137 - Copyright Pexels

Vlasnici mačaka iz Hesvela i Gajtona u severozapadnoj Engleskoj upozorili su ljude da drže svoje ljubimce u kući nakon što su tri mačke umrle za manje od nedelju dana.


Mačke iz susednih ulica umrle su od trovanja antifrizom u identičnim okolnostima.

- Naša mačka imala je simptome iste onima kao da je nešto pokvareno pojela. Bila je letargična, izgubila je apetit. Ali umesto da se oporavlja, bilo joj je sve lošije - rekao je jedan ožalošćeni vlasnik za Wirral Globe.

Dok su došli do veterinara, bilo je prekasno. Prema RSPCA, većina nije svesna opasnosti za kućne ljubimce od trovanja antifrizom. Konzumacija čak i najmanje količine može uzrokovati zatajenje bubrega i smrt, naročito kod mačaka.

Pexels
 

Trovanje antifrizom kod mačaka može se pokazati 30 minuta nakon što su ga pojele, ali mogu proći dva ili tri dana pre nego što primetite znakove zatajenja bubrega. Simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju povraćanje, pospanost, utisak pijanog ili nekoordinisanog hoda, napade i poteškoće s disanjem.

Ako se ne leči, trovanje antifrizom može uzrokovati bol, patnju, uznemirenost i na kraju smrt, upozorava dobrotvorna otganizacija za zaštitu životinja. Dodaje se i da vlasnici nikad ne bi trebalo da čekaju da zatraže pomoć veterinara, ako sumnjaju u trovanje.

Pexels
 

RSPCA savetuje vlasnicima kućnih ljubimaca da redovno proveravaju svoj automobil kako bi bili sigurni da iz njega ne curi rashladna tečnost i da pažljivo skladište, koriste i odlažu otrovne materije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike