Zašto mačke ne vole da ih nosimo u rukama: Postoji nekoliko logičnih objašnjenja

12.05.2022

18:26

0

Neke se jednostavno nisu dovoljno socijalizovale sa ljudima dok su još bile mačići

Zašto mačke ne vole da ih nosimo u rukama: Postoji nekoliko logičnih objašnjenja
Mačka 2 - Copyright Profimedia

Možda ste primetili da vaša mačka nije ljubitelj maženja, a da nije voljna ni da vam se "uvali" u krilo i leži zajedno sa vama. A sigurno vam se dešavalo i da je, puni ljubavi, uzmete u naručje, jer biste je najradije izgrilili, ali se ona obavezno izvuče.

Ne brinite, niti je do vas, niti do vaše mačke, niti imate ovaj problem. Zapravo, to uopšte nije problem. Mačke jednostavno ne vole da ih nose.

Nekada, samo nekada će poneko mače to da vam dozvoli, inače teško da ćete mačku "privoleti" da je nosate u naručju.

One jednostavno vole same da odluče na koji način će komunicirati sa nama, jer su nezavisne životinje. Male su šanse da ćemo ih naterati da rade ono što ne žele, a ni ne treba tako da bude.

Ovo, naravno, nije jedini razlog zbog kojeg one to rade. Primera radi, neke mačke se nikada nisu dovoljno socijalizovale sa ljudima i to iz perioda dok su još bile mačići, dok se druge ne osećaju sigurno u vašim rukama. Takve mačke imaju strah da ćemo ih ispustiti.

Starijim mačkama može da bude neprijatno u našem zagrljaju, jer iznenadni pokreti mogu da im izazovu bolove u zglobovima.

Profimedia
 

U svakom slučaju, većina mačaka će u našem društvu uživati dok sedi na nama ili pored nas, kada ih namamimo poslasticama - ali ne nužno i u našim rukama.

Mačke imaju tendenciju da smatraju da su samo njihove ideje dobre, zato ih ne treba prisiljavati na maženje i grljenje jer im to može izazvati stres.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike