Šta da radite ako je vaša mačka naporna, ometa vas i stalno traži pažnju?

18.01.2022

14:30

0

Postoje stvari koje su zajedničke svim živim bićima

Šta da radite ako je vaša mačka naporna, ometa vas i stalno traži pažnju?
pexels-vlada-karpovich-8359649 - Copyright Pexels

Uvek moramo da istaknemo: mačke su neobična bića sa više od nekoliko života, stvorenja s druge planete. Iako se ponekad čine kao hladna stvorenja koja nisu uvek raspoložena za maženje, utisak je kao da namerno uvek izaberu pogrešan momenat kada žale da provode vreme sa vama.

Ukoliko radite od kuće, obavljate neki kućni posao, sedite i učite, vaša mačka samo nonšalantno priđe, posadi se u vaše krilo ili se podvlači pod vaše ruke.

Mačke traže pažnju iz različitih razloga.

Moguće je da je imala teško odrastanje, da je stalno bila sama i u toj samoći preživela neku traumu, pa se plaši da bude bez vas. Ukoliko imate druge ljubimce, mačka može biti i ljubomorna, pa će se truditi da vam zaokupi što više pažnje.

Moguće je i da vas voli, ali i da joj je samo dosadno.

Pexels
 

Svakako, koliko god da volite svoju krznenu ljubimicu, morate da priznate (teška srca) da ona nije uvek neophodno društvo i da vam nekad i smeta.

Ukoliko to nije slučaj, odlično, ali ako jeste, pokušajte sa nekom od sledećih stvari.

Stvorite joj rutinu

Možda niste uvideli to jer niste obraćali pažnju, ali mačke vole rutinu i ne vole neočekivane situacije. Napravite joj dnevnu rutinu koja će se ponavljati svakog dana.

Hranjenje, četkanje, igranje i maženje treba da odvija otprilike u isto vreme, svakodnevno. Na taj način, ona će početi da predviđa vreme koje će provoditi sa vama.

Možda će prestati da bude toliko zahtevna ako zna da će biti sa vama u određeno doba dana.

Pexels
 
Vreme za igru

Mačke su aktivna bića, pa je neophodno da neko doba dana zaista odvojite i posvetite samo njoj. Ovo jača vašu vezu i pomaže maci da potroši nagomilanu energiju.

Igračke za samostalno igranje

Pojedine vrste mačaka su po prirodi veoma aktivne, pa će vam igračke kojima maca može samostalno da se igra, biti svakako neophodne. Ujedno, one će odvući pažnju vašoj ljubimici, dok vi obavljate poslove koje treba.

Zvečke i loptice su sasvim dovoljne.

TikTok/Printscreen
 
Distancirajte se od nje

Provedite neko vreme fizički odvojeni od svoje mačke, naročito ako radite od kuće. Zatvorite se u kućnu kancelariju na nekoliko sati dnevno, kako biste pomogli svojoj mački da stekne malo nezavisnosti.

Ukoliko ipak odlazite na posao, nemojte biti dostupni maci svakog trenutka kada ste kod kuće.

Obezbedite joj društvo

Kada je mačka sama, a vi na poslu, osećaće se usamljeno. Nasuprot uvreženom mišljenju, mačke oni nisu osobenjaci i ne vole da budu same.

Mačke u prirodi žive u kolonijama, koje se nazivaju klauderi, i imaju svojevrsnu društvenu strukturu. Dovođenje druge mace, može vašoj ljubimici da predstavlja veliku radost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike