Da se ne biste kajali: Šta ne treba da kažete i šta da ne uradite kada s nekim raskidate

18.08.2022

16:44

0

Autor: Z. A.

Nažalost, ljubav nije trajna kategorija

Da se ne biste kajali: Šta ne treba da kažete i šta da ne uradite kada s nekim raskidate
Razvod - Copyright Profimedia

Prekid ljubavne veze uvek je težak bez obzira na kojoj strani bili, ali stručnjaci ističu kako određene reči nikad ne bi trebalo izgovoriti jer biste kasnije mogli požaliti zbog toga

Koliko god vas prekid pogodio, neka ponašanja su nezdrava i valja ih izbegavati.

1. Sve je tvoja greška

Ako potiskujete osećanja ljutnje, srdžbe ili razočaranja, oni se lako mogu pretvoriti u igru okrivljavanja, piše Bestlifeonline.

- Krivica je nezdrava. Možemo je osećati i tražiti način da je premostimo, ali ako je ispoljimo tokom prekida, ostavljamo prostor za ličnu odgovornost i zameranje - kaže terapeut Rič Heler.

Učestvovanje u takvom razgovoru neće naštetiti samo partneru nego će negativno utjecati i na način na koji tugujete za vezom.

- Krivica vodi do doricanja ličnog osećaja moći i osećaja izbora. Svoju moć time predajete drugima - objašnjava Heler.

Ako prihvatite odgovornost, kontrolišete situaciju i sve buduće takve odnose.

Profimedia
 
2. Nejasni razlozi prekida

Izbegavanje nabijanja osećaja krivice ne znači da partneru nećete jasno reći koji su razlozi zbog kojih prekidate vezu.

- Moguće je prekinuti s nekim i jasno im dati do znanja da vas je njihovo ponašanje povredilo bez da dodjete osećaj stida ili krivice. Iako je ponekad utešno biti u poziciji žrtve, za odnos je potrebno dvoje i uvek nosite svoj deo odgovornosti - ističe terapeutkinja Ašera Derosa.

Što ste jasniji i određeniji u svojim razlozima, to je situacija bolja.

- Ako kažete da se vaše vrednosti ne poklapaju ili da ne možete podupreti njihove odluke, osećate se povređno i izdato ili ne možete preći preko nečega, jasno dajete do znanja da niste zadovoljni izborom svog partnera. Pritom ga ne stavljajte u poziciju lošeg čoveka, a sebe ne uzdižete na nivo dobrog čoveka - nastavila je Derosa.

Profimedia
 
3. Ističete samo ulogu partnera, ali ne i svoju

Razlozi zbog koji su izjave da ne možete podržati nečije odluke bolje od rečenice da je sve njihova greška govore da govorite o svojem udelu u vezi.

- Umesto okrivljavanja, koristite izraze koji ističu vašu ulogu i ostanite objektivni u tome da ste oboje doprineli prekidu - savetuje terapeutkinja Rebeka Filips.

Kaže da valja izbegavati i reči kao što su „uvek“ i „nikad“. Ti izrazi partnera stavljaju u obrambeni položaj i vode u svađu. Takođe, ne treba koristiti ni reči poput „trebalo je“.

- Koristeći taj izraz želite da diktirate kako bi neko trebalo da se ponaša po vašim kriterijima - ističe Filips.

Profimedia
 
4. Ne učite iz grešaka

Dobra strana prekida jeste činjenica da on otvara prostor za upoznavanje nekog drugog s kim ćete biti srećniji. Ipak, to vredi samo ako u vreme nakon prekida duboko promislite o svojim greškama.

– Ako prihvatite svoju ulogu u raskidu i ne krivite isključivo bivšeg partnera, to će vam pomoći da se promenite i izbegnete ponavljanje istog problematičnog ponašanja u budućim vezama – savetuje Filips.

To, drugim rečima, znači da morate prihvatiti odgovornost jer će vas ona odvesti korak bliže do dugo očekivane srećne veze.

Pexels
 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike