Kuvar otkriva kad da koristite posuđe od čelika, keramike, livenog gvožđa... i koje je veoma štetno

26.06.2021

12:50 >> 09:36

0

Autor: Z. A.

Razmislite u čemu spremate hranu

Kuvar otkriva kad da koristite posuđe od čelika, keramike, livenog gvožđa... i koje je veoma štetno
Copyright Pexels

Neki se ljudi zaklinju u svoje jednostavne posuđe s nelepljivim dnom, drugi pak vole da koriste liveno gvožđe… Kad birate između različitih vrsta materijala za kuvanje, trebalo bi da koristite pravi alat za određeno jelo.
Pol Kan, nagrađivani šef iz Čikaga, kaže da postoji vreme i mesto za određene vrste posuđa.
Premda upotreba pogrešne vrste posuđa može sprečiti postizanje najboljeg ukusa jela, tako dugotrajnosti posuđa šteti ako se koristi za pogrešnu vrstu hrane.

Ovo je Kanov vodič za odabir pravog posuđa za ono što pripremate.

1. Nerđajući čelik (rostfrei)

Posuđe od nerđajućeg čelika je Kanova preporuka – s njim stvarno ne možete pogrešiti. Neverovatno ravnomerno provode toplinu. Brzo se zagrevaju, neverovatno su izdržljive. Ručke mu se gotovo nikad ne olabave, posuđe se nikada ne savija. Uvek ga možete oribati tako da izgleda kao novo, kaže Kan.

2. Nelepljivo dno

Od svih različitih vrsta materijala za kuvanje, Kan najmanje upotrebljava posude s neprijanjajućim premazom.
Zaista zazirem od neprijanjajućeg posuđa bilo koje vrste, kaže Kan. To je zato što voli kad njegova hrana stvara umak, a to je smeđi karamelizovani ostatak koji se lepi za tiganj. „Radije bih da hrana izgori nego da uopštee nema boju, a za mene ni ukusa“, kaže.

Ali postoji vreme i mesto za nelepljivo posuđe, dodaje. „Za mene bi jedina stvarna upotreba tog posuđa bila za pripremu jaja“, kaže. „Možete napraviti omlet u francuskom tganju od crnog čelika, ali to je teško.“

Ne brinite! Nema šanse da zagoreli ostaci prežive na posuđu uz ove pristupačne metode.

Kan savetuje da neprijanjajuće posuđe koje koristite nije presvučeno teflonom.

„Teflon je za mene zastrašujući. Nadam se da sve što je loše nije dopušteno, možda sam paranoičan, ali pojavljuju se nelepljive površine i prilično sam puno čitao o hemikalijama koje su štetne“, kaže Kan. Američko društvo za rak napominje da udisanje isparavanja zagrejanog teflona može prouzrokovati kratkotrajne simptome slične gripu, premda „ne postoje dokazani rizici za ljude zbog upotrebe posuđa presvučenog teflonom“ (ili drugim neprijanjajućim površinama).

3. Liveno gvožđe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Culi (@cookwithculi)

Sa stanovišta kuvanja, nerđajući čelik i liveno gvožđe prilično su slični, objašnjava Kan. Razlika kod livenog gvožđa jeste težina i potrebno održavanje. „Liveno gvožđe je nezgrapno. Održavanje je malo teže od nerđajućeg čelika i teško je“, kaže Kan.
Posuđe od livenog gvožđa izvrsno je za finu distribuciju toplote i zadržavanje te toplote nakon kuvanja. Ali jedina stvar za koju ne možeš koristiti svoje liveno gvožđe jeste hrana s visokim procentom kiseline jer metal reaguje na kiselost. „Ne želite da kuvate sos od paradajza u posudi od levenog gvožđa“, kaže Kan.

4. Keramika

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suzi (@gurlgonegreen)

Što se tiče posuđa s keramičkim premazom, Kan kaže da je kvalitet ključan. „Ne mogu zapravo da kažem da je ikad dobro vreme za upotrebu jeftinijeg posuđa presvučenog keramikom“, kaže Kan. „Ne koristim ga. Nikad nisam. To mi zapravo ne služi svrsi.“

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike