Kriva je ljubav: Kako je jedna stara siva zgrada u Vranju dobila “Barberi” desen i postala atrakcija

06.05.2021

19:20

1

Autor: K. Obradović

Priča se da je investitor Đura radnicima doneo original "Barberi" košulju, koju su oni potom precrtali na fasadu zgrade

Foto: 24sedam/G. Sivački

Svako ko prvi put kroči u Vranje ostane zapanjen pred jednom, sada već pravom, gradskom znamenitošću – zgradom sa “Barberi” desenom. Prepoznatljiv “karo” desen prekriva ovu zgradu u Karađorđevoj ulici već godinama, pa dok se novopridošlice čude, priča o ovoj zgradi polako prelazi u urbanu legendu. A za sve je kriva ljubav, kako kažu poznavaoci gradskih prilika.

A priča kazuje da je jedan biznismen sa svojom građevinskom firmom dobio posao nadogradnje stare i oronule zgrade u centru Vranja, pod uslovom da sredi i fasadu. Gradska vlast, međutim, nije precizirala kako fasada treba da izgleda da bi se uklopila u postojeći ambijent. E, tu je do izražaja došla mašta biznismena Đure.

Foto: 24sedam/G. Sivački

Tačnije, “Barberi” desenu kumovala je ljubav jer zli jezici tvrde da je ofarbana u omiljenom desenu Đurine ljubavnice.

Kako su radnici muku mučili sa ovim popularnim desenom jer nisu znali šta gazda tačno hoće, priča se da im je Đura doneo original “Barberi” košulju, koju su oni potom precrtali na fasadu zgrade.

Foto: 24sedam/G. Sivački

Pre nego što je postala svojevrsno vranjansko čudo, zgrada je sagrađena pre pola veka i do skoro je bila siva i neupadljiva.

A izgleda da nije ljubav jedino Đurino nadahnuće jer su još neke zgrade u Vranju dobile neobične fasade. Vranjanci kažu da je drugu zgradu ofarbao u dugine boje, pa je odmah dobila nadimak “papagajka”, dok je neki zovu i “benetonka”, da bi je povezali sa Đurinim modnim afinitetima.

Foto: 24sedam/G. Sivački

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

Comment(1)

  1. Milena kaže:

    Divno! Imam original Barberi šal, i obožavam ga. I na zgradi izgleda prelepo, elegantno, a neupadljivo. Volela bih da živim u takvoj zdradi.
    Mislim, i moja je lepa, imamo fasadu od štanglica kamena struganika, ali ovaj Barberi dezen mi je mnogo sladak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti