Fenomen: Znate li zašto su kupci u 20. veku zazirali od automobila proizvedenih u ponedeljak?

30.04.2021

17:50

0

Autor: Z. A.

Izvor: revijahak.hr

Automobili za rukovodioce fabrika montirani su u sredu

Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Automobili koji često pate od kvarova ponekad se nazivaju i automobilima proizvedenim u ponedeljak ujutro. To se događalo prilično često, posebno u 20. veku. Manje je poznato da su u SAD bili posebno cenjeni automobili proizvedeni sredom koji su se prodavali u velikim količinama, piše francuski magazin „L’Argus“.

U prošlom veku automobil napravljen u ponedeljak ujutro bio je sinonim za automobil pun nedostataka, koji su radnici još uvek umorni od vikenda nevoljno sastavili početkom sedmice. Često bi otkazali brisači vetrobranskog stakla, motor je trošio previše ulja, zveckalo bi iz svih uglova vozila dok polovina tipki na ploči s instrumentima nije radilo.

Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Osim automobila proizvedenih u ponedeljak ujutro, još jedan dan u sedmici bio je problematičan, a to je petak ujutro. Proizvođači poput „Forda“, GM-a i „Krajslera“ uvek su isplaćivali bonuse četvrtkom. To su dogovorili moćni sindikati, čiji su članovi bili radnici. Radnici su sa svežom isplatom često posećivali kafiće i pabove četvrtkom naveče. Kao rezultat toga, problemi u završnoj obradi bi se pojavljivali i četvrtkom.

Automobili za rukovodioce fabrika montirani su u sredu. Jednostavno zato što bi izgledi za nedostatke bili manji. Trgovci su to iskoristili nateravši svoje kupce da veruju da imaju u ponudi automobile proizvedene sredom. Navodno su mnogi Amerikanci bili namamljeni da tako kupuju automobil.

O tom fenomenu čak je pevao i legendarni Džoni Keš. Pesma se zove „Wednesday Car“.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti