Ove proizvode sigurno imate u kupatilu, a bolje da ih nemate

25.01.2023

17:56

0

Autor: Z. A.

Znate šta vam je činiti

Ove proizvode sigurno imate u kupatilu, a bolje da ih nemate
pexels-sarah-chai-7262478 - Copyright Pexels

Svakodnevno koristimo razne proizvode za ličnu higijenu i negu, a neki od njih uopšte nisu ni negujući ni zdravi. Sam pogled na policu u kupatilu malo će vas uplašiti.

Američka radna grupa za životnu sredinu, koja istražuje toksične hemikalije i zagađenje vode za piće, saopštila je da je jedna prosečna žena u SAD izložena 168 hemikalija dnevno samo iz proizvoda za ličnu negu i kozmetike.

Dr Vivijan Čen, stručnjakinja koja se bavi toksičnim hemikalijama, kaže da ona u u svom kupatilu ne drži proizvode zato što su opasni po ljudski organizam.

Koje proizvode ova doktorka ne želi u svom kupatilu?

Pixabay
Žena u kadi

Penušavi proizvodi za tuširanje

U penušavim kupkama su sastojci kao što je natrijum lauril sulfat (SLS), koji mogu poremetiti kožnu barijeru i izazvati iritaciju i alergijske reakcije kod nekih ljudi. Srodno jedinjenje, natrijum lauril etar sulfat (SLES) izaziva manje iritacije. Takođe, penasti proizvodi su puni polietilen glikola, pa se preporučuje da umesto njih isprobate kupke sa epsom soli. Za prijatan miris koristite prirodna eterična ulja.

Profimedia
Žena u kadi

Konac za zube koji ima PFAS

Da li ste znali da zubni konac često sadrži štetne PFAS hemikalije (perfluoroalkil i polifluoroalkil supstance), koje su otporne na razgradnju u životnoj sredini, a pritom zagađuju vodu i zemljište? Ne treba zanemariti čišćenje koncem, već koristite brendove koji na deklaraciji navode da proizvod ne sadrži ove hemikalije.

Profimedia
Vodica za usta

Vodica za ispiranje usta

Mikrobiom u usnoj duplji igra veoma važnu ulogu u zdravlju zuba i desni, ali ga većina vodica za ispiranje usta uništava. Vodica za ispiranje usta, poput antibiotika, istovremeno ubija loše i dobre bakterije. Iako su antibiotici nekad spasonosni, ali ne za svakodnevnu upotrebu i bez dobrog razloga.

Pexels
Parfem

Parfemi

Mirisi često sadrže ftalate hemikalije, koje su povezane sa poremećajem hormona, efektima na težinu, regulacijom šećera u krvi, zdravljem štitne žlezde, plodnošću i još mnogo toga. U stvari, bilo šta sa terminom „miris“ na listi sastojaka zahteva dalje istraživanje i dodatna pitanja.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike