Pet načina da sačuvate hranu od kvarenja ako nestane struja

29.09.2022

07:58

0

Autor: Z. A.

Ukoliko ostanete u mraku, možete bar da jedete bez straha da ćete se otrovati

Pet načina da sačuvate hranu od kvarenja ako nestane struja
Zamrznuto povrće 1 - Copyright Profimedia

Iako još ne znamo hoćemo li ove zime imati restrikcije struje, važno je biti spreman i za takve probleme. A jedan od problema koji može doći s isključenjem struje na duže odnosi se na hranu, jer bi u tom slučaju mogla da se pokvari.

I sigurno vam se dogodilo da odete u veliku nabavku, napunite frižider i baš tada, ko za inat, nestane struje. Iako ne možete da planirate nestanak struje, možete biti spremni i preduzeti korake da svoju hranu održite bezbednom.

Zato donosimo pet saveta za bezbednost hrane u slučaju nestanka struje kako biste sprečili da se hrana ne pokvari kada ostanete u mraku, familyhandyman.com.

Držite led s namirnicama

Imati dodatnu vodu pri ruci veliki je deo spremnosti za hitne slučajeve, a zaliha leda će vam dobro doći kada nestane struje. Ako u vašem zamrzivaču ima mesta, napunite neke posude i flaše vodom i zamrznite ih kako biste hrana ostala hladna tokom nestanka struje. Pošto će se voda širiti kako se smrzava, pazite da ne prepunite posude ili flaše.

Profimedia
 
Stavite hranu na dno zamrzivača i grupišite je

Kada je posredi bezbednost hrane u slučaju nestanka struje, Američka uprava za hranu i lekove kaže da bi svu svoju zamrznutu hranu trebalo da grupišete. Pošto temperatura raste, držite hranu grupisanu u donjem delu zamrzivača kako bi ostala što duže zamrznuta.

Ne otvarajte vrata zamrzivača ako ne morate

Kada dodate boce u zamrzivač i grupišete hranu, držite vrata frižidera i zamrzivača zatvorenima. Uprava za hranu i lekove kaže da će frižider ostati hladan do četiri sata, dok će zamrzivač održavati temperaturu 48 sati ako je pun, a 24 sata ako je polupun.

Koristite rashladne uređaje

Američki Crveni krst preporučuje korišćenje ručnih zamrzivača ako je najavljeno da će nestanak struje trajati duže od jednog dana. Spakujte rashlađenu hranu kao što su mleko, meso, riba, jaja i ostatke u frižider okružene ledom u prenosnom frižideru.

AP Photo/Denis Farrell
 
Ne držite hranu napolju

Iako ćete možda biti u iskušenju da hladnu i smrznutu hranu držite napolju ako nestane struje zimi, sajt foodsafeti.gov preporučuje drugačije. „Čak i kada ima snega i leda, spoljna temperatura može da varira, što dovodi do toga da ohlađena hrana uđe u opasnu zonu - a to je temperatura viša od četiri stepena, tada zamrznuta hrana počinje da se odmrzava. Štaviše, hrana može biti izložena životinjama i nehigijenskim uslovima.

A kada struja dođe, proverite temperaturu vašeg zamrzivača, frižidera i prenosnog hladnjaka. Uprava za hranu i lekove kaže da ako temperatura zamrzivača iznosi četiri stepena ili manje, hrana je bezbedna i može se ponovo zamrznuti. Hrana u frižideru trebalo bi da bude bezbedna ako struje nije bilo duže od četiri sata i kada su vrata zatvorena. Baciite svu kvarljivu hranu koja je bila na temperaturi višoj od četiri stepena dva sata ili duže.


Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike