Ove biljke treba da imate u spavaćoj sobi jer pozitivno utiču na kvalitet sna

16.02.2022

17:39

0

Unesite u kuću neku od biljaka koje će vam pomoći da utonete u san

Ove biljke treba da imate u spavaćoj sobi jer pozitivno utiču na kvalitet sna
bed-g92e691fc3_1920 - Copyright Pixabay

Malo je ljudi koji danas mogu da se pohvale da nikada ne pate od nesanice. Ona je svakodnevni problem savremenog čoveka i pogađa sve generacije.

Nesanica se negativno odražava na koncentraciju i otežava obavljanje redovnih poslova, često i onih najbanalnijih, a naročito ako traje nedeljama i mesecima.

Bez svake sumnje bar jedanom smo se prevrtali po krevetu i nikako nismo mogli da zaspimo.

profimedia
 

Ukoliko vas nesanica češće muči, postoje biljke koje imaju smirujući efekat i koje bi trebalo da imate u svojoj sobi kako biste napravili ugodniju i bolju atmosferu za spavanje.

1. Aloja vera

Ono što je glavna prednost aloje jeste da se ona vrlo lako gaji i održava. Osim što je nezaobilazan sastojak preparata za kožu, ona je i sjajan izbor za vaš dom. Naime, aloja vera otpušta više kiseonika tokom noći što poboljšava kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj spavate.

Pixabay
 

2. Lavanda

Miris lavande obožavamo i uz to on ima umirujući efekat. Istraživanje sprovedeno 2008. godine dokazalo je da miris lavande pomaže bebama u smirivanju njihove razdražljivosti i bržem tonjenu u san.  Osim biljke, možete koristiti i lavandino ulje.

3. Zeleni ljiljan

Baš kao i aloe vera i zeleni ljiljan se lako gaji i održava jer uspeva u različitim uslovima. Zeleni ljiljan je jedan od najboljih prirodnih prečišćivača vazduha. Uz to, odlikuje se fantastičnim antimikrobnim i antibakterijskim svojstvima.

Profimedia
 

4. Sabljica (svekrvin jezik)

Ni ova biljka poreklom iz Afrike, nije teška za održavanje. Tokom leta poželjno je zalivanje ove biljke dva do tri puta mesečno, dok tokom hladnijeg vremena zalivanje gotovo da nije potrebno. Kao i prethodne biljke, i ona je odličan prečišćivač vazduha - efikasno apsorbuje toksične materije iz vazduha i pretvara ih u čist kiseonik. Veruje se i da ova biljka donosi sreću.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike