Večita dilema: Da li zaista smemo da podgrevamo pire krompir - i kako?

21.11.2021

13:50

0

Nutricionista otkriva šta se događa s krompirom kada se ponovno zagreva

Večita dilema: Da li zaista smemo da podgrevamo pire krompir - i kako?
profimedia-0210555042 - Copyright Profimedia

Podgrevanje pire krompira nije jednostavno u smislu da ga samo stavite u mikrotalasnu pećnicu i to je to - posao gotov. Poput ostalih skrobnih jela koja se prave sa mlečnim proizvodima, pire krompir može da postane suv i lepljiv ako se podgreva prebrzo i na prevelikoj temperaturi.

Stoga, za najbolje rezultate preskočite mikrotalasnu pećnicu. Visoka temperatura izvlači vlagu iz pire krompira i krajnji rezultat neće biti dobar. Sledeći put pokušajte ga podgrejete u rerni!

Najbolji način za zagrevanje pire krompira

Kada je, generalno, u pitanju zagrevanje namirnica, "The Kitchen" prenosi kako teorija koja prevladava glasi da ih treba zagrevati na isti način na koji su i kuvane.

Međutim, to ne važi u slučaju pire krompira. Ukoliko pokušate da ga zagrejete na vatri na kojoj se i kuvao sve što ćete dobiti jeste zapečeni krompir. Umesto toga, iskoristite rernu i postepeno ga zagrejte kako bi dobili sjajan rezultat.

Profimedia
 

Postupak:

Premestite krompir u posudu za pečenje: ravnomerno zagrevanje krompira omogućava brže zagrevanje uz manje sušenja.

Dodajte pavlaku za kuvanje i maslac: Više vlage i masti dva su tajna sastojka za podgrevanje ostataka pirea. Stoga, dodajte u krompir jednu kašičicu maslaca i 100 grama pavlake za kuvanje.

Pokrijte ga i polako zagrejte: Pokrijte posudu za pečenje staklenim poklopcem i stavite je u rernu na 180 stepeni na 20 do 30 minuta.

Za kraj, važno je napomenuti i često pitanje o tome da li je pire krompir sigurno podgrevati ili ne? 

Savet i odgovor na to pitanje dala je nutricionista Sandra Marić Bulat koja kaže da podgrejani krompir nije kancerogen niti toksičan. Ali, njegovim podgrevanjem dolazi do rekristalizacije skrobnih zrnaca, zbog čega ona postaju teže svarljiva i time može stvarati osećaj težine u želucu kod ljudi sa osetljivim želucem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Gastro 24sata

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike