Recept dana: Pihtije kao obavezan deo predjela svake slavske gozbe

21.11.2021

07:08

1

Pihtije su omiljeno jelo na slavama, ali i na svakoj drugoj svečanosti

Recept dana: Pihtije kao obavezan deo predjela svake slavske gozbe
pihtije - Copyright Printscreen/YouTube, JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

Uzimajući u obzir povode za koje se pihtije spremaju, možemo slobodno reći da su pihtije jedan od svečanih srpskih specijaliteta. Obično se služe kao predjelo.

U različitim krajevima zemlje, pihtije je različito pripremaju. Naravno, način pripreme zavisi i od ličnog ukusa. Ukoliko niste ljubitelji jačeg ukusa koji ostaje nakon kuvanja butkica i nogica, u pihtije ćete ubaciti više mesa.

Ljubitelji nešto jačeg ukusa u pihtije stavljaju isključivo delove svinje koji sadrže dosta želatina. Jak ukus može se neutralisati dodavanjem zeleni, zbog kojih će pihtije mirisati baš kao supa.

Iskusne domaćice kažu da je za dobre pihtije najvažnije da se meso sa kostima veče pred kuvanje potopi u vodu, i da se kuva dovoljno dugo sve dok se meso ne odvoji od kostiju.

Osnovni recept za pihtije zapravo je potpuno jednostavan. Možete ga menjati i dopunjavati kako god želite, sa onim što je vama po ukusu.

Sastojci:

•    kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
•    2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da ovo bude dominantan miris)
•    so
•    začin po ukusu
•    biber

Svim ovim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile miris.

Priprema: 

Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire.

Preko svega ovoga nalijte dosta vode (oko tri litre, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, tri do četiri sata u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ostane vrlo malo vode.

Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite da se ohlade, a onda ih smestite u frižider, kako bi se što bolje stegle.

Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih kada se stegnu naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike.

Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.

Dodatni savet: Ukoliko ne želite da na površini  bude previše masnoće, pre izlivanja u tanjire možete iz lonca u kojem su se pihtije kuvale sa vrha pokupiti suvišnu masnoću.

Pihtije pre služenja moraju biti potpuno čvrste. Ne očekujte da će biti prozirne, blaga zamućenost je potpuno normalna.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: agromedia.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike