Dobro je da znate: Deset namirnica koje nemaju rok trajanja

17.11.2021

13:50

0

Svakako treba biti oprezan, ali nekada je rok trajanja samo broj na ambalaži

Dobro je da znate: Deset namirnica koje nemaju rok trajanja
mehrad-vosoughi-yOMsDjT7DUg-unsplash - Copyright Unsplash

Znamo koliko je važno poštovati rok trajanja koji piše na ambalaži, ipak nam on govori do kad je sigurno jesti proizvod. Nekima će tako zbog zbunjujućih oznaka "rok trajanja", i "najbolje upotrijebiti do" nešto hrane i propasti dok je još ispravna i sigurna za konzumaciju.

Kako vam se više ne bi događalo da bespotrebno bacate hranu, donosimo popis namirnica koje se gotovo nikad ne kvare i na kojima datum roka trajanja povremeno treba zanemariti. 

Med

Med se često naziva "božjim lekom" i ima brojne zdravstvene korisiti. Med ima neograničen rok trajanja, a premda može promeniti boju ili će se kristalizovati, i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizuje, jednostavno stavite otvorenu teglu u toplu vodu i mešajte ga dok se kristali ne rastope.

Profimedia
 

Jabukovo sirće

Prema "Eat By Date", belo sirće, balzamiko sirće, sirće od maline, pirinčano vinsko sirće i crveno vinsko sirće takođe nemaju rok trajanja. "Zbog svoje kisele prirode, sirće je samoodrživo i ne treba mu hlađenje", prema pisanju "The Vinegar Institute". Zbog toga možete koristiti i sirće koje će vam pomoći da se ostala hrana ne pokvari. 

Možete kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti jer može da traje večno. Osim što ga možete koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

Kukuruzni skrob (gustin)

Zavisno od toga kako se čuva kukuruzni skrob, on definitivno zaslužuje mesto na listi besmrtnih namirnica. Sve dok se ne navlaži - što uzrokuje vezanje molekula skroba s molekulama vodonika - i čuva se na suvom i hladnom mestu, nećete morati da kupujete još jednu kutiju kukuruznog skroba dugo, dugo vremena. 

So

Čisti natrijum hlorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje večno. Da i ne spominjemo, so se često koristi za zaštitu hrane od buđi i bakterija, tako da se duže čuvaju.

Pexels
 

To se događa usled osmoze - kada voda iz hrane izvlači samu so, stvarajući previše suvo okruženje da bi buđ i bakterije uspevale. I zato se morska ili kamena so ne može se pokvariti i zauvek ostaje sveža.

Pasulj

Naravno ne treba brkati s konzerviranim, ali suvi pasulj takođe traje zauvek. Trebaće mu nešto duže da omekša pre kuvanja, a ponekad neće omekšati uopšte, pogotovo ako je stajao dve, tri godine. Dobra stvar je što neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrednost.

Šećer

Slično kao i so, šećer može trajati večno ako se čuva podalje od vlage i izvora topline. Kod šećera nije problem održati ga svežim, nego sprečiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na šta morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

Žestoka pića

Ne morate da žurite da dovršite onu bocu žestokog – dobro zatvorena i na hladnom mestu flaša žestine može da traje koliko god je potrebno. Vremenom pića mogu neznatno da promene aromu, ali to verovatno nećete ni osetiti.

Pexels
 

Ekstrakt vanile

Budući da čisti ekstrakt vanile sadrži alkohol, on pomaže produženju roka trajanja. Čisti ekstrakt vanile zauvek će ostati svež, ali pripazite da li se sigurno radi o pravom ekstraktu vanile, jer veštački ima rok. Zbog toga je možda ipak bolje da se odlučite za pravu i malo skuplju varijantu.

Pirinač

Čak i ako je kutija već puna prašine, pirinač unutra uvek je jednako dobar kao i kad je kupljen. To važi za sve tipove osim za smeđi pirinač koja je zbog većeg udela ulja skloniji kvarenju. Jedino na šta morate paziti kod skladištenja pirinač je da ga čuvaš od insekata.

Soja sos

Soja sos je još jedna namirnica za koju ne morate da brinete da će joj isteći rok trajanja. Kad izvučete onu staru flašicu iz frižidera, ne morate je baciti, ona još uvek vredi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike