Recept dana: Kremasti rižoto s jesenjim namirnicama - oduševićete se ukusom i brzinom pripreme

13.11.2021

08:08

0

Kao brzi ručak ili ukusna večera - rižoto je uvek dobra ideja, a ovaj recept je pun pogodak

Recept dana: Kremasti rižoto s jesenjim namirnicama - oduševićete se ukusom i brzinom pripreme
Unsplash

U rižoto se može staviti gotovo sve, a ovoga puta priuštite sebi pravu jesenju poslasticu za nepca – bundeva i šampinjoni spojeni u kremastom i tako finom rižotu. 

Pirinač, parmezan, maslac, bujon, luk... To su osnovni sastojci za pravljenje klasičnog rižota, tradicionalnog italijanskog jela koje se može pripremiti u bezbroj varijanti.

Ovoga puta uživamo u onom s kremastom bundevom i finim šampinjonima, idealnom za prohladne jesenje dane.

Sastojci:

  • 500 g bundeve
  • so
  • 200 g šampinjona
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • 1 crni luk
  • 200 g pirinča
  • 100 ml belog vina
  • 1 litra pilećeg bujona
  • 50 g parmezana
  • 30 g maslaca
  • biber

Priprema:

Bundevu ogulite, isecite na sitne kockice i kuvajte desetak minuta u posoljenoj vodi dok ne omekša. Nakon toga bundevu ocedite i stavite sa strane.

Pečurke očistite vlažnim kuhinjskim peškirom ili krpom, isecite na srednje velike kriškepa dinstajte u velikom tiganju u kom ćete pripremati i rižoto. Kada porumene, pečurke izvadite i ostavite sa strane.

U tom istom tiganju izdinstajte naseckani luk s malo ulja i prstohvatom soli. Kada dobije boju, dodajte pirinač i dinstajte sve dok zrnca pirinča ne postanu staklasta, a nakon toga dodajte vino.

Nakon što alkohol ispari, malo po malo dolivajte bujon koji ste prethodno zagrejali. Ovaj korak je veoma važan jer uslovljava kremastost rižota. Tehnika je vrlo jednostavna: dodajte malo bujona, promešajte i pričekajte da pirinač upije tečnost, a zatim ponavljajte postupak.

Dok se pirinač kuva, pripremite "rustikalni" pire tako što kuvanu bundevu zgnječite viljuškom - nije važno ako ostane neki komadić.

Kada pirinač omekša, dodajte pire od bundeve i pečurke i dovršite kuvanje.

Minut pre posluživanja dodajte narendani parmezan i maslac, promešajte da se rastopi i sjedini sa svim sastojcima, tako ćete dobiti vrlo kremastu teksturu. Po želji dodajte još soli i bibera.

Dodatni savet: Najbolje vrste pirinča za rižoto su arborio i carnaroli.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tportal

Najčitanije Vesti