Trik kojim se služe Italijani kako bi jela imala bolji ukus, a potrebno je svega pet minuta
Za ovaj fini dodatak jelima koji Italijani obožavaju, dovoljna su tek tri sastojka koja će naglasiti ukuse mesa, ali i ribe ili povrća
Gremolata je tradicionalni italijanski začin bez koga je njihova kuhinja skoro pa nezamisliva. Ovaj italijanski klasik koji se pravi od tek nekoliko sastojaka i dodaje se brojnim jelima kako bi istakao mediteranske ukuse i arome.
Osnovni recept uključuje sitno seckani beli luk, peršin i narendanu limunovu koru, a kuvari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji.
Jedno od tipičnih jela u kojima možete pronaći gremolatu je "ossobucco alla milanese" – u doslovnom prevodu „kost s rupom“, koja se poslužuje uz milanski rižoto.
Radi se o telećoj kolenici kojoj specifični ukus daje moždina. Gremolata se dodaje kao završni dodatak kako bi se dobila osvežavajuća, ali i aromatična nota jer nakon duge termičke obrade "ossobucco" nema svežih začinskih mirisa.
Gremolata je stoga idealan začin za jela koja se dugo kuvaju ili peku, poput gulaša, umaka i čorbi – ali i pečenoj ribi ili mesu. Odlična je u kombinaciji s pečenim jajima ili prženim povrćem, kao i dodatak tostu s avokadom.
Italijani je dodaju i u salate od leblebija, testenine ili krompira – a pruža i sjajan ukus prilozima kao što su palenta, pirinač ili testenina.
Gremolatu možete pripremiti i pomešati s maslinovim uljem kako biste je lakše dodali jelima, a ako je ostavite u staklemim teglicama, izdržaće oko nedelju dana.
Neki kuvari u gremolatu vole da dodaju crne ili zelene seckane masline, kao i ljutu papričicu. Neki dodaju i mentu u mešavinu, neki i inćune. posebno u Milanu, a neki i ruzmarin i žalfiju. Vi u gremolatu možete dodati i maslinovo ulje pa je poslužite uz mocarelu i tost.
Osnovni sastojci:
- 1 svežanj peršuna
- 2 čen belog luka
- 1 limun
- so i papar
Priprema:
Što sitnije naseckajte peršun i beli luk pa narendajte limunovu koricu. Promešajte, posolite i bobiberita. te prema želji dodajte koju kap limunova soka.
Savet: Ukoliko želite dodajte i pola šoljice maslinovog ulja, kao i prstohvat čilija.
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari