Trik kojim se služe Italijani kako bi jela imala bolji ukus, a potrebno je svega pet minuta

12.10.2021

12:50

0

Za ovaj fini dodatak jelima koji Italijani obožavaju, dovoljna su tek tri sastojka koja će naglasiti ukuse mesa, ali i ribe ili povrća

Trik kojim se služe Italijani kako bi jela imala bolji ukus, a potrebno je svega pet minuta
profimedia-0387331319 - Copyright Profimedia

Gremolata je tradicionalni italijanski začin bez koga je njihova kuhinja skoro pa nezamisliva. Ovaj italijanski klasik koji se pravi od tek nekoliko sastojaka i dodaje se brojnim jelima kako bi istakao mediteranske ukuse i arome.

Osnovni recept uključuje sitno seckani beli luk, peršin i narendanu limunovu koru, a kuvari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji.

Jedno od tipičnih jela u kojima možete pronaći gremolatu je "ossobucco alla milanese" – u doslovnom prevodu „kost s rupom“, koja se poslužuje uz milanski rižoto.

Radi se o telećoj kolenici kojoj specifični ukus daje moždina. Gremolata se dodaje kao završni dodatak kako bi se dobila osvežavajuća, ali i aromatična nota jer nakon duge termičke obrade "ossobucco" nema svežih začinskih mirisa.

Gremolata je stoga idealan začin za jela koja se dugo kuvaju ili peku, poput gulaša, umaka i čorbi – ali i pečenoj ribi ili mesu. Odlična je u kombinaciji s pečenim jajima ili prženim povrćem, kao i dodatak tostu s avokadom.

Profimedia
 

Italijani je dodaju i u salate od leblebija, testenine ili krompira – a pruža i sjajan ukus prilozima kao što su palenta, pirinač ili testenina.

Gremolatu možete pripremiti i pomešati s maslinovim uljem kako biste je lakše dodali jelima, a ako je ostavite u staklemim teglicama, izdržaće oko nedelju dana.

Neki kuvari u gremolatu vole da dodaju crne ili zelene seckane masline, kao i ljutu papričicu. Neki dodaju i mentu u mešavinu, neki i inćune. posebno u Milanu, a neki i ruzmarin i žalfiju. Vi u gremolatu možete dodati i maslinovo ulje pa je poslužite uz mocarelu i tost.

Osnovni sastojci:

  • 1 svežanj peršuna
  • 2 čen belog luka
  • 1 limun
  • so i papar

Priprema:

Što sitnije naseckajte peršun i beli luk pa narendajte limunovu koricu. Promešajte, posolite i bobiberita. te prema želji dodajte koju kap limunova soka.

Savet: Ukoliko želite dodajte i pola šoljice maslinovog ulja, kao i prstohvat čilija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike