Rešavamo večitu dilemu: Koliko mesa po osobi je potrebno za obrok?

18.09.2021

12:50 >> 12:59

0

Vreme je da saznamo koliko mesa po osobi treba da kupimo kada odlučimo da pripremamo večeru za prijatelje, roštilj ili rođendansku zabavu

Rešavamo večitu dilemu: Koliko mesa po osobi je potrebno za obrok?
Copyright Pexels

Kada pripremamo gozbu za prijatelje uvek razbijamo glavu oko istog pitanja – koliko hrane treba da kupimo?

Baza mnogih finih obroka je meso, pogotovo u našoj kulturi. Kako bi svaki gost s večere ili zabave otišao srećan i sit, važno je znati odabrati adekvatnu količinu mesa po osobi.

Pročitajte još

Različite količine mesa potrebne su u zavisnosti od toga da li meso glavno jelo ili je samo jedna od komponenti umaka ili sličnog jela. Ako je meso glavno jelo, odnosno pripremate stek ili pečeno pile, po osobi bi trebala poslužiti oko 300 grama, odnosno 400 grama za osobe s velikim apetitom.

Pexels

Ako meso dodajete u umak za testeninu, salatu ili je kao deo pite, potrebno je nešto manje, oko 150 odnosno 200 grama mesa.

Ovo je okvirna mera koliko mesa poslužiti, ali postoje i specifične vrste mesa koje se poslužuju u određenim količinama. Iako ni ove mere nisu zvanične i uvek ih možete korigovati, ipak su vrednosti kojima se mnogi vode pri kupovini i pripremi mesa.

Pexels

Adekvatne količine su:

60-80 g narezaka i suhomesnatih proizvoda

250-300 g pilećeg ili ćurećeg mesa s kostima
250-300 g mesa divljači
160 g telećeg odreska
120-150 g bečkog odreska
200 g svinjskog kotleta
160 g bifteka
200 g mesa za gulaš i paprikaš (bez kostiju)
250 g mesa za supu s kostima

Pixabay

Bitan je i prilog, ali i ko su gosti.

Kada određujete količinu potrebnog mesa, nikako nemojte zaboraviti da uračunate i vrstu priloga. Više mesa je potrebno ako je prilog lagana salata ili glilovano povrće. Krompir salata, testenina i pasulj su nešto zasitljiviji prilozi pa će osoba uz njih pojesti manje mesa.

Pixabay

Takođe, nešto veću količinu mesa će pojesti muškarci, a nešto manje žene i starija populacija, baš kao i deca. Za decu količinu mesa možete smanjiti za pola. Ipak, možda je bolje pripremiti malo više mesa nego što mislimo jer se višak može iskoristiti i kasnije, a možete i spakovati gostima.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike