Kada upotrebiti oštro, a kada glatko brašno – pitanje je koje ne muči samo početnike u kuhinji

03.04.2021

14:20 >> 12:41

0

Autor: Z. A.

Razlika je mala, ali važna

Kada upotrebiti oštro, a kada glatko brašno – pitanje je koje ne muči samo početnike u kuhinji
Copyright Pexels

I oni koji se mogu pohvaliti vrsnim kulinarskim veštinama ponekad zastanu nad pitanjem koji tip brašna upotrebiti kako bi krajnji rezultat bio dobar, da ne kažemo savršen.

Pšenično brašno se tradicionalno koristi u pripremi raznih kolača i keksića, a delimo ga na glatko i oštro. Iako su i jedno i drugo lišeni većeg dela vitamina i minerala, prednost im je to što su idealna za pečenje.

U vizuelnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, ali ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste bili zadovoljni rezultatom.

Za razvučeno testo poput bundevare, gibanica i štrudli koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme hleba, peciva i lisnatog testa.

Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, kolača od dizanog testa, prhke kolače ili pohovanje.

Izuzetak za koji svi misle da su u pravu

I dok su za sve tipove testa ili poslastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Ako niste sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte da eksperimentišete s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.

Oštro brašno

  • Kolači od dizanog testa
  • Njoke
  • Pohovanje
  • Keks
  • Palačinke
  • Prhka ili mrvičasta testa
  • Biskviti
  • Kuvano testo (princes- krofne, profiterole, ekleri)

Zgušnjavanje variva i umaka

Pixabay

Glatko brašno

  • Hleb
  • Peciva
  • Savijače
  • Krofne
  • Testenine
  • Mafini
možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike