Recept dana: Brusketi s paradajzom i mocarelom, umetnost jednostavnosti

04.06.2021

06:08 >> 08:34

0

Autor: Z. A.

Moćni ukus italijanske nonšalancije

Recept dana: Brusketi s paradajzom i mocarelom, umetnost jednostavnosti
Copyright Profimedia

Brusketi potiču iz centralne Italije 15. veka, mada postoji mišljenje da datiraju još iz antičkog Rima, kada su ljudi koji beru masline dolazili na pijacu da ih prodaju i konzumentima davali po parče hleba uz maslinu kako bi bolje osetili njen ukus. Po toj teoriji, poreklo reči brusketi je u reči bruscare iz antičkog Rima.

Osnovni sastojci za bruskete su maslinovo ulje, beli luk, paradajz, so, biber i origano. Neki dodaju bosiljak osnovnim sastojcima dok neki koriste brojne druge namirnice kao što su različiti sirevi, meso, začini. Brusketi spadaju u zdravu hranu zbog paradajza koji se koristi za njihovu pripremu, a predstavljaju dijetalnu hranu i odlični su za sve one koji žele da smršaju ili da održavaju postojeću kilažu

Maslinovo ulje koje se koristi za pripremu brusketa mora biti mlado, devičansko, a uz bruskete najbolje slaže čaša vina.

Takođe, stara tradicionalna italijanska poslovica kaže da je suština dobrih brusketa sledeća: dan stari hleb, mesec dana staro ulje i godinu dana staro vino!
Brusketi su antipasto, što znači da se služe pre glavnog jela. Okružuje ih čitava jedna gastronomska kultura, neizostavni su deo italijanske kulinarske tradicije i jelo koje morate probati i spremiti bar jednom u životu.

Sastojci:

  • stari francuski hleb
  • maslinovo ulje
  • nekoliko listova svežeg bosiljka
  • beli luk
  • so
  • biber po ukusu
  • 2 paradajza
  • mocarela
  • bosiljak

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180-200 stepeni.

2. Isecite hleb na kriške debljine do 1 cm. Poređajte hleb na tepsiju obloženu pek-papirom i pecite ga oko 10 minuta.

3. Dok se hleb peče, pripremite ostale sastojke za bruskete.

4. Oljuštite nekoliko čenova belog luka. Vruć, prepečen hleb natrljajte belim lukom tako što celim čenom luka premažete površinu hleba. Posolite i pobiberite.

5. Iseckajte paradajz na kolutove ili kockice, po želji, te ga rasporedite po hlebu.

7. Pospite seckanim bosiljkom. Isecite malo sveže mocarele i dodati na hleb uz paradajz. Prelijte maslinovim uljem.

Bon appetit!

možete da pripremite i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike