Recept dana: Taljata od bifteka na zapečenom aromatičnom tostu s karamelizovanim lukom

15.05.2021

06:08 >> 20:38

0

Autor: Z. A.

Idealno za nedeljni ručak

Recept dana: Taljata od bifteka na zapečenom aromatičnom tostu s karamelizovanim lukom
Copyright Instagram: @gastroglumac

Juneći biftek je mnogima omiljena vrsta mesa, ali treba biti zaista spretan u kuhinji kako bi ispao savršen, bilo da ga volite malo, srednje ili dobro pečenog. Jednostavno poslužen biftek, sa svežim začinskim biljem i karamelizovanim lukom, baš kao po receptu @nemo_ili_knjaza, najbolja je varijanta, kaže @gastroglumac ili Gastro Maestro.

„Tagliata“ ili „taljata“ dolazi od italijanske reči „tagliare“, što znači „rezati“ i spada u jedno od najpopularnijih italijanskih mesnih jela.

Sastojci:

  • 500 g junećeg filea
  • morska so
  • biber
  • 100 g putera
  • 2 glavice crvenog luka
  • par kriški tost hleba
  • 1 glavica belog luka
  • 50 g šećera
  • 1 dl crvenog vina
  • aćeto balzamiko

Priprema

1. Biftek očistite, a ako je očišćen izvucite nekoliko šnicli debljine maksimalno 3 cm, posolite i pobiberite, zatim u vrućem tiganju podmazanom puterom opeći sa obe strane po dva minuta. Ostaviti sa strane da odleži, a u taj isti tiganj ubaciti kriške tost hleba da uhvate ukuse i koricu.

2. Istovremeno pripremajte karamelizovani luk u drugom tiganju. Za njega je potrebno iseći luk na rebarca, pa u vruć tiganj podmazan puterom prodinstajte luk koji ste začinili. Kada luk blago omekša, dodajte šećer, pustite da se blago karamelizuje, nalijte vinom i dodajte aćeto, pa ostavite da se redukuje.

3. Hleb izrežite na pravougaonike, biftek na taljatu, preko staviti karamelizovani luk, kao dekoracija može vlašac ili mikrograšak. I… služite.

Bon appetit!

možete da pripremite i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: @gastroglumac

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike