Tri poznata beogradska kuvara daju predloge jelovnika za novogodišnju večeru

30.12.2020

14:55 >> 15:05

0

Jedna dama i dvojica momaka, svi šefovi kuhinje otkrivaju šta oni kuvaju za praznike

Tri poznata beogradska kuvara daju predloge jelovnika za novogodišnju večeru
Copyright

Danas se u domaćinstvima širom sveta obavljaju kupovine i vrše poslednje pripreme za najluđu noć. S obzirom na to da je u novogodišnjoj noći važno da trpeza bude bogata.

Većina domova imaju specijalitete bez kojih ne može da zamisli prazničnu večeru, kao što je ruska salata, pečenje ili neka omiljena torta. Međutim, domaćice širom sveta trude se da unesu neke novine i spreme nove stvari.

Ako se danas bavite novogodišnjim menijem i razmišljate o tome šta biste mogli da spremate, donosimo vam predloge praznične trpeze koja su za vas pripremila tri poznata beogradska kuvara.

Promo

Pa, da počnemo od dame. Njeno lice vam je sigurno poznato iz brojnih televizijskih emisija, a Sandra Đuretić vlasnica je i kulinarskog kanala “Bakina vanglica.”

-Za doček Nove godine uvek ostajem kod kuće. Uživam u svim tim trenucima kada smo svi na okupu. Obično mnogo kuvam tih dana, pa često i preterujem. Ali obožavam kad se kućom šire svi ti mirisi. Sve miriše na slano, slatko, na toplo… – rekla nam je ona.

Obavezno za predjelo pravim neku slanu tortu ili sa pečenim paprikama ili slani rolat. Takođe, bez domaće pogače nema praznika. A onda teleća ili jagnjeća čorba, rolovano meso i nekoliko različitih salata. Moj favorit je pileća salata sa brusnicom. Za desert, tu je neprevaziđena čokoladna torta.

Promo

On je oformio menije brojnih restorana. Razume se u srednjevekovnu kuhinju i šta se jelo kroz istoriju. A evo šta Mladen Perišić predlaže da zgotovite za doček ove 2020. godine.

-Najbolje je priču o prazničnoj trepzi započeti nekim istorijskim činjenicama. U našem narodu je utemeljena u dalekoj istoriji, još u doba Rimske republike, još iz doba srednjeg veka o čemu postoje zapisi mletačkih i vizantijskih trgovaca koji dolaze kod vlastele na ovim područjima Uvek ih je zaticala trpeza sa izloženim mesom u kombinaciji sa mnogo svežeg i suvog voća. Ta trpeza je prisutna od davnina, posebno bogata za praznike i svečanosti čak i kod najsiromašnijih. Čuvale su se najbolje namirnice kako bi počastili svoje goste. Naš narod je poznat kao dobar domaćin. Ta trpeza se pojavljuje i u skandinavskim zemljama, oni su je zaštitili i zovu je “švedski sto.” Prvi put zvanično na Olimpijskim igrama u Stokholmu gde su Šveđani to zaštitili. Bila je izložena hladna riba, rakija i sirevi. Što se tiče praznične trpeze i mog predloga, on izgleda ovako. Lepo je da se postave hladna predjela i ono što može da stoji, a i neophodno je zbog konzumiranja alkohola. To su dobre pršute i sirevi sa kombinacijom salata i maslina

Promo

-Za glavno jelo preporučujem jagnjeću ili jareću plećku koja se peče četiri sata u rerni samo premazana solju sa vodom. Malo ulja ili svinjske masti prekrivena folijom ili poklopcem, poslednjih 15 minuta otkriti da se zapeče i dobije koricu. Začiniti po izboru, najbolje belim lukom, ruzmarinom i svežim začinskim biljem. Tu možete dodati i krompir. Ovako spremljeno meso može da se služi toplo i hladno. Toplo može da se seče, a hladno da se razdvaja na vlakna, što može da opstane i više dana. Za desert posle ovog mesa preporučujem još jedno parče mesa.

Promo

Iako je mlad, ima veliko iskustvo, ali i talenat koji neguje ljubavlju prema kuvanju. Najviše voli da spaja nespojivo, pa je osmislio koncept “Sudar ukusa.”A kuvar Miloš Grahovac ispričao je na šta njega asociraju praznici.

-Bez čega ne mogu da zamislim praznike, pa to je definitivno domaća pita sa malinama u sosu od vanil krema. Nisam mnogo izbirljiv i volim sve što je ukusno, napravljeno sa pažnjom i željom. U detinjstvu sam obožavao da jedem grčku musaku, bakine kolače na kalupu (sa limunovom korom izrendanom), mnogo sam voleo da jedem griz kad baka i majka naprave (to je nešto što mi najviše nedostaje na nepcima), kao i žito sa šlagom koje pravi moj otac i to mi je jedna od najukusnijih poslastica.

Promo

-Što se tiče mog predloga, on je sledeći. Potaž čorba je obavezan deo jelovnika za Novu godinu, a može biti od bundeve, šargarepe, pomorandže i đumbira. Glavno jelo je dimljena pastrmka (na pireu od tikvice/mente i zelene jabuke) sa sosom od nara). Dok za desert pedlažem čokoladni brauni sa tartufima i redukovanim sosom od maline i crvenog vina.

Pročitajte još

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike