Kako da najlakše oljuštite dunje? Nekoliko jednostavnih saveta koji će vam olakšati posao

25.10.2022

12:29

0

Autor: Z.A.S.

Plod dunje je prilično tvrd, pa je samim tim teško oljuštiti je i obraditi

Kako da najlakše oljuštite dunje? Nekoliko jednostavnih saveta koji će vam olakšati posao
Dunja 3 - Copyright Pixabay

Dunja je izuzetno zdravo voće, ali se, zbog specifičnog ukusa, retko konzumira u svežem stanju.

Međutim, od dunja možete da napravite slatko, kompot, ali i džem, sok ili liker.

Ovo voće pripada istoj porodici biljaka kao kruške i jabuke, a plod dunje je prepun vitamina i minerala. Takođe sadrži i proteine, ugljene hidrate, ali i dijetalna vlakna.

Ipak, ono što je problem kod pripreme zimnice od ovog voća, jeste to što je sam plod prilično tvrd i njegova prerada je teška.

Ko god da je pravio slatko ili džem od dunja, suočio se sa teškim ljuštenjem, pa smo zato sigurni da će vam ove cake olakšati samu pripremu poslastica od ovog voća.

Pre nego ih obradite, dunje kratko prokuvajte. Oni koji su isprobali ovaj sistem, tvrde da se voće, nakon toga, lakše ljušti i seče.

Pixabay
 

Isecite dunje na nekoliko delova, jer ćete tako lakše oljuštiti koru sa svakog komada posebno.

Za potrebe ljuštenja dunje, možete da koristite ljuštilicu za krompir, jer je on takođe tvrd, pa će da ljuštilica moći da se koristi i za dunje. Važno je samo da ljuštilica ne bude stara i tupa.

Takođe, nemojte ljuštiti dunje koje su tek ubrane, jer kada voće malo odstoji, ono sazreva i postaje mekše, a onda ga je i lakše oljuštiti.

Pixabay
 

Koristite ljuštilicu za krompir. Krompir je takođe tvrd i ljuštilica će moći da se koristi i na dunje. Ali ljuštilica takođe ne bi trebalo da bude stara i tupa.

Ne ljuštite dunje koje su tek ubrane. Kada voće malo odstoji, ono sazreva i postaje mekše i lakše se ljušti. Ovo će vam znatno olakšati rad sa njim.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike