Zbog greške koju većina domaćica pravi prilikom kuvanja, bešamel sos ispadne gorak: Tajna je u ovom načinu pripreme

03.07.2022

12:59

0

Autor: Z.A.S.

Jako je važno da temperatura, na kojoj ga kuvate, bude umerena

Zbog greške koju većina domaćica pravi prilikom kuvanja, bešamel sos ispadne gorak:  Tajna je u ovom načinu pripreme
profimedia-0528745612 - Copyright Profimedia

Sigurno ste čuli za bešamel sos i znate da se mnoga ukusna jela prave u kombinaciji sa njim. Paste, lazanje, razne vrste mesa... za sve ovo potreban vam je bešamel sos koji, zapravo, nije baš jednostavan za pravljenje.

Sama priprema nije toliko komplikovana, ali mnoge domaćice prave istu grešku prilikom nje, pa zato im zato on ne uspeva i sos dobije gorak ukus.

U čemu je stvar? Uglavnom previše dugo kuvaju mleko, a zatim sipaju u njega rastopljen puter pomešan sa brašnom.

A šta je potrebno da uradite? Jako je važno da u šerpu sa brašnom postepeno sipate zagrejano mleko koje nije proključalo. Na ovaj način će bešamel postati kao najfiniji krem.

Neka temperatura na kojoj ga kuvate obavezno bude umerena, da brašno ne bi dobilo gorak ukus. Takođe, neophodno je da ga konstantno mešate.

I to je sve! Pročitajte i recept za bešamel, pa koliko već danas možete da ga pripremite poput pravih profesionalaca.

Profimedia
 

Sastojci:

- 600 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 70 g putera
- so
- biber 

Pexels
 

Priprema:

Puter koji je omekšao stavite u šerpu ili dublji tiganj, a zatim ga, na umerenoj vatri, rastopite i dodajte brašno i lagano mešajte i to tako da se sve sjedini. Zagrevajte mleko, ali obavezno vodite računa da ne proključa. Skinite sa šporeta posudu pre nego što mleko proključa i u tankom mlazu ulivajte mleko u posudu sa puterom i brašnom. Sve vreme mešajte žicom za mućenje. Neka temperatura ringle bude na srednjoj jačini. Nemojte sipati svu količinu mleka odjednom. Postepeno dolivajte mleko u maslac i brašno, jer upravo je u tome tajna kremastog bešamela. Pred sam kraj kuvanja, po želji sipajte so i, ukoliko volite da sos bude malo ljući, dodajte sveže mleveni biber, a za posebnu aromu muskatni oraščić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike