Ako jaja čuvate u vratima frižidera - pravite veliku grešku, a evo i zbog čega i kako je ispravno

10.05.2022

14:39

0

Stručnjaci objašnjavaju zbog čega vrata nisu najbolji izbor za skladištenje ove proteinske namirnice

Ako jaja čuvate u vratima frižidera - pravite veliku grešku, a evo i zbog čega i kako je ispravno
Profimedia

Frižideri su napravljeni tako da su zgodni za skladištenje hrane. Ova pregrada, ona pregrada i hranu, očas posla, posložite kako treba. Odlične su i fioke koje su često dizajnirane tako da dodatno čuvaju svežinu voća i povrća.

Većina frižidera, takođe, u vratima poseduje deo koji je namenjen za čuvanje jaja. Uz mnoge od njih čak i dolazi plastični deo, sa udubljenjima u koja ide ova namirnica.

Profimedia
 

Međutim, izgleda da time pravimo veliku grešku. Makar tako tvrde stručnjaci koji otkrivaju da tu nikako ne bi trebalo da ih odlažemo, a objasnili su i zbog čega.

Naime, zbog otvaranja i zatvaranja frižidera, jaja koja stoje u vratima su često izložena promenama temperature, a to, pogađate, nikako nije dobro.

Vrata se smatraju najtoplijim delom frižidera i zbog toga postoji mogućnost da se jaja brže pokvare, ukoliko ih tu čuvate. Stručnjaci tvrde da je naajbolje čuvati ih na konstantnoj temperaturi.

Dakle, ukoliko imate nedoumicu, najbolje bi bilo da ih držite na gornjoj ili srednjoj polici frižidera. Takođe, preporuka je da ih ne vadite iz kartonske kutije u kojoj ste ih kupili, jer ona ima svoju svrhu.

Profimedia
 

Sitne pore, kojima su jaja prekrivena, lako apsorbuju neželjene mirise, ali i bakterije, pa je samim tim čuvanje u kutiji najbolji način da se bakterije ne "lepe" za njih.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam