Recept dana: Žarbo kocke - pomalo zaboravljen starinski kolač, koji su domaćice, tradicionalno, služile nakon nedeljnog ručka

25.03.2022

06:55

0

Što duže stoji, ovaj kolač je sve lepši

Recept dana: Žarbo kocke - pomalo zaboravljen starinski kolač, koji su domaćice, tradicionalno, služile nakon nedeljnog ručka
Žarbo kocke 2 - Copyright Printscreen/YouTube/Natašine Slastice

Samo ime Žarbo kocke odiše tradicijom.

A ovaj kolač se, u mnogim kućama, tradicionalno služio nakon nedeljnog ručka.

Domaćice su ga, tek ponegde, pravile za slave ili božićne praznike, a čini se da ga danas retko ko priprema.

Recept će vam se sigurno dopasti, pogotovo ako ste ljubitelj oraha, čokolade i džema od kajsija.

Za maksimalno uživanje u ukusu, pustite ga da malo odstoji i uživajte u ukusu detinjstva.

Recept je starinski i ovako su ga pravile naše bake.

Sastojci:

Za testo:

- 4 jajeta
- 180 g masti
- 3 supene kašike šećera
- 200 ml mleka
- 500 g brašna
- pola paketića kvasca

Profimedia
 

Za fil:

- 250 g mlevenih oraha

- 250 g šećera
- 10 kašika džema od kajsija

Za preliv:

- 200 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike meda
- 20 g putera

Unsplash
 

Priprema:

Mleko zagrejte tako da bude mlako, a zatim dodajte šećer i izmrvljen svež kvasac, kao i dve kašike brašna. Ostavite da odstoji desetak minuta da kvasac nadođe. Mast umutite sa jajima, a zatim dodajte mešavini sa kvascem i onda postepeno dodajte brašno, pa sve to dobro izmesite. Kada testo bude počelo da se odvaja od prstiju, znaćete da je dobro pripremljeno. Podelite ga u četiri loptice, a zatim ih pospite sa malo brašna, prekrijte krpom i ostavite oko sat vremena da stoji na sobnoj temperaturi. Nakon toga ih razvucite oklagijom u dimenzijama pleha u kom ćete peći kolač.

Pixabay
 

Podmažite pleh mašću ili uljem i spustite prvu koru od testa i premažite je džemom od kajsija, pospite trećinom šećera i trećinom mlevenih oraha, a zatim preko nje stavite drugi deo testa. Ponovite postupak filovanja, a to isto uradite i za treću koru od testa. Kada preko trećeg fila budete stavili četvrtu koru od testa, kolač prekrijte krpom i ostavite ga da još malo naraste. Pecite ga pola sata na 180 stepeni. Ukoliko gornja kora počne brzo da tamni, prekrijte je aluminijumskom folijom i nastavite da ga pečete. Nakon što bude gotov, kolač ostavite da se ohladi, a onda ga prelijte vrućom čokoladom koju ćete rastopiti mlekom i puterom.
Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike