Šta vam govore lampice na instrument tabli: Evo zbog kojih boja i kada morate odmah da se uputite u servis

29.01.2021

10:50 >> 10:08

0

Autor: Z. A.

Ne svetle one tek onako

Šta vam govore lampice na instrument tabli: Evo zbog kojih boja i kada morate odmah da se uputite u servis
Copyright Pexels

Sve crvene lampice znače da bi trebalo što pre da se zaustavite. Sa žutom ili drugim bojama obično možete nastaviti da vozite, ali znajte da je sigurnost važnih sistema u vozilu upitna i da bi trebalo što pre da odete u servis.

Lampice u automobilima indikatori su stanja koja nisu poželjna a mogu biti i opasna. Ako se uključe crvene lampice, odmah stanite i probajte da se posavetujete s mehaničarem. Ali i neke žute lampice signaliziraju opasna stanja, koja ukazuju na smanjenu funkcionalnost važnih sigurnosnih delova vozila.

Ilustracija/Pixabay

Ako se lampica upozorenja za vazdušni jastuk upali, trebalo bi što pre da ugovorite sastanak u servisu. Jer, prema „Tüv Südu“, može se dogoditi da se jedan ili više vazdušnih jastuka više ne aktiviraju u nesreći. Kad jedna od komponenata vazdušnih jastuka više ne radi kako treba, lampica se upali. Indikator vazdušnog jastuka možete prepoznati po simbolu osobe koja ima sigurnosni pojas i naduvani vazdušni jastuk, a kada upalite kontakt vozila, kontrolna lampica bi trebalo da se ugasi nakon nekoliko sekundi. Kao što „Tüv Süd“ nadalje objašnjava, uvek možete nastaviti da vozite kad je lampica upaljena, ali trebalo bi da zatražite najbližu servis za pregled vazdušnih jastuka.

Ilustracija/Pixabay

Kao i kod vazdušnog jastuka, ako svetli ABS indikator, trebalo bi što pre da pođete u servis. Kada je neispravan ABS, točak se blokira na mokrom ili prilikom snažnog kočenja i ne možete ga sprečiti u tome. Razlog paljenja lampice često je neispravan senzor na jednom od točkova. Uglavnom, narandžastu svetlosnu lampicu možete prepoznati po stilizovanoj kočnici s natpisom ABS. Ikona mora da se ugasi nakon nekoliko sekundi kada date kontakt. Ako lampica gori stalno – idite u servis bez odlaganja.

Ilustracija/Pixabay

Elektronska kontrola proklizavanja ima mnogo skraćenica ESP (elektronički program stabilnosti), ASR (kontrola proklizavanja) ili DTC (dinamička kontrola proklizavanja), ali funkcija je ista: sprečiti automobil da prokliže na putu. Elektronskog pomoćnika takođe možete deaktivirati pritiskom na dugme. Tada kontrolna lampica u kokpitu trajno svetli. Kao i kod gotovo svih elektronskih sistema pomoći vozaču, narandžasto svetlo se pali kad je kontakt uključen i ponovno se gasi nakon nekoliko sekundi ako je sistem aktiviran. Ako vam svetli lampica ovih sistema stalno, a niste ih samostalno isključili – krenite u servis.

Dalje, sve crvene lampice znače da bi trebalo što pre da se zaustavite. Sa žutom ili drugim bojama obično možete nastaviti da vozite, ali znajte da je sigurnost važnih sistema u vozilu upitna. Preporuka je da nastavak vožnje ograničite do najbližeg servisa. Pogledajte knjigu s uputstvima vozila, nije loše jedno popodne odvojiti na to štivo i upoznati se gde se nalaze ključna poglavlja i informacije.

možete i ovo da pročitate

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Revijahak.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike