Pojavili se ležeći policajci koji kažnjavaju samo one koji nagaze papučicu gasa (VIDEO)

07.06.2022

14:13

0

Autor: D. R.

Izgleda da klasični ležeći policajci polako odlaze u istoriju

Pojavili se ležeći policajci koji kažnjavaju samo one koji nagaze papučicu gasa (VIDEO)
profimedia-0174804427 - Copyright Profimedia

Nemački grad Hanau instalirao je nove ležeće policajce, koji su ranije već postavljeni u nekim švedskim gradovima (Karlstadt, Upsala, Malme…), a šire se i na Islandu, u Norveškoj…

O čemu je reč? Svaki komplet švedske kompanije "Edeva" sastoji se od nadzorne kamere i aktivnog ležećeg policajca. Svi vozači koji voze po ograničenjima brzine neće ni osetiti čuveno brdašce, jer sa ono sada nalazi u nivou kolovoza.

Ukoliko je vozač brži od ograničenja, ležeći policajac će se spustiti na nekoliko centimetara i kad pređe automobilom preko njega osetiće udarac.

Printscreen/YouTube, WELT
 

Na ovaj način kažnjavaju se samo vozači koji voze brže od propisanog ograničenja, a svi ostali će preko "graničnika" preći bez posledica – odnosno osovina automobila neće biti izložena konstantnim udarcima, kako je to inače slučaj, a niko od putnika neće osetiti nikakvo "truckanje".

Pre samog ležećeg policajca nalazi se i saobraćajni znak obaveštenja.

S više od 200.000.000 prolaza vozila preko svih instaliranih ležećih policajaca, sistem je dokazao svoju izdržljivost i pouzdanost.

"Edeva" kaže da su nezavisne procene pokazale da sistem smanjuje buku, poboljšava protok saobraćaja i popuštanje te smanjuje brzinu na onu od postavljenog ograničenja brzine ±4 km/h.

"Edeva" je objavila da se ovaj proizvod nudi na globalnom tržištu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike