Ford mora da plati kaznu od gotovo 20 miliona dolara

29.05.2022

11:07

0

Američki proizvođač automobila "Ford" je pristao da plati skoro 20 miliona dolara kazne zbog optužbi da je iznosio obmanjujuće tvrdnje

Ford mora da plati kaznu od gotovo 20 miliona dolara
Ford

Automobilski gigant će platiti 19,2 miliona dolara kazni kako bi rešio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

"Fordu" će sada biti zabranjeno davanje sličnih lažnih ili obmanjujućih reklamnih tvrdnji koje se odnose na procenjenu ekonomičnost goriva ili nosivost, rekao je u saopštenju glavni državni tužilac Kalifornije, Rob Bonta.

Kao deo nagodbe, koja podleže sudskom odobrenju, Kalifornija će dobiti približno 1,2 miliona dolara za državno i lokalno sprovođenje zakona o zaštiti potrošača, a "Ford" se obavezao da će sprečiti buduće nedolično ponašanje.

Četrdeset američkih saveznih država već nekoliko godina istražuje "Ford" zbog obmanjujućih tvrdnji koje se odnose na njegove hibride C-Max, proizvedene od 2013. do 2014., i Super Duty pick-up kamionete, proizvedene od 2011. do 2014.

Istraga je otkrila da je "Ford" davao pogrešne prikaze uključujući lažno predstavljanje udaljenosti koju potrošači mogu da pređu s jednim rezervoarom benzina, reklamiranje da stil vožnje neće uticati na ekonomičnost goriva u realnosti i tvrdnje o većoj ekonomičnosti goriva u poređenju s drugim hibridima.

Istraga je takođe otkrila da je ova kompanija namerno izostavila standardne stavke teretnog kamioneta, poput rezervnog točka, guma, dizalice ili auto radija, prilikom kalkulacije težine da bi tako povećala njegovu nosivost.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/b92

Najčitanije Vesti