Smanjite potrošnju goriva: Koja je caka za najekonomičniju vožnju na auto-putu?

27.04.2022

14:40

0

Stručnjaci smatraju da smiren vozač sa dozom samokontrole i podešenim automobilom može da sačuva 20-30 odsto goriva na istoj kilometraži

Smanjite potrošnju goriva: Koja je caka za najekonomičniju vožnju na auto-putu?
Sava centar - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pri kojim brzinama je vaš automobil najekonomičniji? Svi ćemo razviti neku svoju filozofiju i misliti da znamo odgovor na ovo pitanje, ali postoje neka pravila koja su već dokazana.

Dakle, prvo i osnovno, gume treba da budu napumpane na vrednost koju propisuje proizvođač. Nizak pritisak povećava otpor i potrošnju za 4-5 odsto. Dalje, oslobodite auto svakog bespotrebnog tereta, redovno servisirajte svoj automobil, održavajte konstantnu brzinu i pokušajte da predvidite situacije u saobraćaju.

Dakle, za većinu vozila važi pravilo da ubrzate što pre, prebacite u najvišu brzinu, vozite do 90 km/h i održavate obrtaje motora od 1.500 do 2.500 u minutu. Tada je potrošnja goriva najniža, a i najmanje opterećujete motor.

A šta je sa brzinama na auto-putu i ekonomičnom vožnjom?

Nemačka organizacija TÜV preporučuje brzinu od 70 do 80 odsto maksimalne brzine - ali ona ne sme preći 130 km/h.

Ovo pravilo (do 80 procenata maksimalne brzine) važi za slabije automobile koji nemaju visoku maksimalnu brzinu. Na primer, automobil čija je maksimalna brzina 150 km/h trebalo bi da se vozi u rasponu između 105 i 120 km/h.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike