Potpuni prelazak na električna vozila mogao bi da spase više od 110.000 života do 2050. godine

08.04.2022

16:39

0

Njujork, Kalifornija i Vašington već donose zakonske zabrane vozila s unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine

Potpuni prelazak na električna vozila mogao bi da spase više od 110.000 života do 2050. godine
Kia

Prema novoj studiji Američkog udruženja za pluća, prelazak na potpuno električna vozila imao bi velike koristi za zdravstveni sistem, ali i populaciju u celini. Navedena studija se bavila uticajem promene američkog transportnog i energetskog sektora na zdravlje ljudi.

Naime, u studiji se navodi da ako bi sva nova vozila prodata u Sedinjenim Državama do 2035. godine bila električna, a električna mreža distancirana od fosilnih goriva, moglo bi da se spreči više od 110.000 preranih smrti do 2050. godine.

Američko udruženje za pluća takođe smatra da bi se sprečilo više od 2,78 miliona slučajeva napada astme. Sve u svemu, javno zdravstvo bi uštedelo oko 1,2 biliona američkih dolara.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Treba napomenuti da su neke države već na dobrom putu u postizanju tih ciljeva, uključujući Njujork, Kaliforniju i Vašington, jer donose zakonske zabrane vozila s unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine. Ipak, malo je verovatno da će ostatak SAD slediti njihov primer.

Zagađenje vazduha ne utiče samo na ljude s astmom, već na celu populaciju. Udaljavanje od automobila koji poseduju SUS motore imalo bi velike koristi za sve zajednice koje se nalaze u blizini auto-puteva, lokacija za proizvodnju električne energije, luka, skladišta i rafinerija.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti