Rešena misterija čačanske skulpture u obliku praseta, oglasio se idejni tvorac: Ovo je za ljubitelje dobrog zalogaja i masnih brkova (FOTO)

23.12.2021

07:30

0

Drago Laban iz Trbušana ne vozi skupe automobile, ali na pečenje u čuvenu pečenjaru u Čačku dolazi biciklom za koju sada ima obezbeđen neobičan parking

Rešena misterija čačanske skulpture u obliku praseta, oglasio se idejni tvorac: Ovo je za ljubitelje dobrog zalogaja i masnih brkova (FOTO)
1640186706dekorativni parking-fotorina15 - Copyright RINA

Nisu svi bili tako sigurni čemu služi, da li je to umetničko delo, dekoracija ili nešto treće, ali čačanski majstor u spremanju omiljenog srpskog specijaliteta praseta na ražnju je to i otkrio.

Vladan Janković na parkingu svog objekta napravio je pravu pometnju postavivši krajnje neobičnu skulpturu za čuvanje bicikli u obliku prasećih rebara i glavudžice.

- Svako ko dođe kod mene u lokal biciklom, mora imati mesto za svoje prevozno sredstvo, kao i oni sa automobilima. Ovo prase u "metalnom izdanju" je nastalo sasvim slučajno, tako što je umetnik bio malo tvrđi u pogodbi prvobitne skulpture labuda, jer nije hteo da spusti cenu, poklonio nam je gratis držač za bicikle u obliku praseta, koji smo mi postavili ispred pečenjare, izjavio je za RINU, vlasnik Vladan Janković.

Međutim, da vlasniku pečenjare ideja ne nedostaje, to potvrđuje još jedna skulptura labuda koja je zasijala u zlatnoj boji, verovali ili ne, na ventilaciji.

- Provobitna naša ideja bila je da oplemenimo ventilacionu cev koja se nalazi ispred naše pečenjare. Umetnik je po nekim mojim željama uradio ovu skulpturu u obliku rode od starog inventara (kašike, viljuške, noževa) iz stare pečeranje, roda je simbol napretka pa smo se na nju odlučili, a onda smo dobili neverovatan poklon sa početka priče, dodao je Janković.

RINA
 

 

 I mnogi će reći da se u Čačku ne zna šta je bolje, da li vruće pečenje ili ovaj jedinstveni dekorativni parking sa prasećom glavudzicom. Poznati čačanski ugostitelj ima i jedinstvenu poruku za sve ljubitelje prasića iz furune.

 - Pre svega posvećujem mojim višegodišnjim kupcima, koji obožavaju rebra i samo rebra, pa sam ja napravio prase koje ima popriličan broj rebara, tako da možemo ovde da složimo jedno pet, šest bicikli u ovaj praseći držač, doda je Janković.

Drago Laban iz Trbušana ne vozi skupe automobile, ali na pečenje u čuvenu pečenjaru u Čačku dolazi biciklom za koju sada ima obezbeđen neobičan parking.

RINA
 

 

- Do sada sam svoj bicikl parkirao ispred lipe i na raznim mestima ispred pečenjare, a sada je ovaj parking koji je osvanuo ispred pečenjare dobro došoao. Glava od praseta je vrlo zanimljiva i to je prvi znak gde može da se parkira bicikl, rekao je Drago Laban, koji redovno svraća na vruće pečenje.

 Mnogi tvrde da je ovo grad u kome se može probati najbolje pečenje, to dokazuje i veliki broj pečenjara, po čemu ga često i nazivaju prase-štase. Tradicija u spremanju datira još od pre drugog svetskog rata. Mnogu koji prolaze kroz grad na Moravi ne prođu a da ne omaste brke, bilo to autom ili biciklom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike