24SEDAM KIKINDA Obeleženo sedam decenija plivanja i vaterpola

10.11.2021

18:45

0

Autor: 24sedam

Vaterpolo klub ŽAK osnovan je 1951. godine, a u bogatoj istoriji tri puta je menjao ime

24SEDAM KIKINDA Obeleženo sedam decenija plivanja i vaterpola
CDA_1773-w1024 - Copyright Opština Kikinda

Svečana akademija, kao i uručenje plaketa najzaslužnijim nekadašnjim članovima, igračkim i trenerskim legendama, bili su uvod u revijalnu utakmicu između prvog tima PVK ŽAK i veterana.

Vaterpolo klub ŽAK osnovan je 1951. godine, a u bogatoj istoriji tri puta je menjao ime. O slavnim počecima i istorijatu kikindskog vaterpolo kluba govorio je Dušan Lukač, nekadašnji golman.

- Naš klub je osnovan 7. jula 1951. godine. Na Dan ustanka, Kikinđani su se okupili da obeleže otvaranje otvorenog plivačkog bazena, kod Bonove banje. Dobrovoljnim radom, izgradili su ga radnici Livnice i fabrike „Toza Marković“. Tada je i odigrana prva utakmica, a zrenjaninski “Proleter” bio je mnogo uspešniji. Najpre se naš klub zvao “Radnički”. Za Kikindu je važna bila 1962. Tada je u sklopu uređenja Starog jezera, otvoren olimpijski bazen. Sadašnje ime, naš klub je poneo 1968. godine - prisetio se Lukač.

Njegov sin, aktuelni gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, vremenom ga je nasledio na golu ŽAK-a. On je ovako prokomentarisao obeležanje velikog jubileja.

- U godini kad je osvojena još jedna zlatna olimpijska medalja za vaterpolo, ali i kad slavimo sto godina od prve vaterpolo utakmice u Srbiji, kikindski vaterpolo obeležava svoj jubilej. Ovo je za mene vrlo emotivan trenutak jer sam ceo život proveo u vaterpolu. Ovaj klub je moja porodica. Mi smo od starijih učili kako da postanemo dobri ljudi, da budemo dobri sportisti - u dahu je rekao gradonačenik Kikinde.

Predsednik i igrač PVK ŽAK, Slobodan Jakšić, takođe je bio uzbuđen.

Opština Kikinda
 

- Drago mi je što smo na ovaj način obeležili veliki jubilej. Putem video snimaka, javili su se naši bivši igrači iz celog sveta. Sedam decenija nije malo, nadamo se ćemo i u narednih 70 godina biti ovako uspešni. Hvala gradu Kikindi jer podržava naš sport i plivanje - poručio je Jakšić.

Kikinđanima je jubilej čestitao i sve najbolje u nastavku takmičenja u Prvoj B ligi poželeo Goran Krstonošić, predsednik Vaterpolo saveza Vojvodine.

- Mislim da je klubu sa ovakvom tradicijom treba odati priznanje. ŽAK ima odlične rezultate, a nadam se da će se vratiti na stare staze slave - rekao je Krstonošić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike