24SEDAM KIKINDA Počelo uređenje Starog jezera - biće zelenije, a kvalitet vode bolji

03.11.2021

14:54

0

Autor: 24sedam

Sa bratskim gradom Žomboljem ovo je četvrti projekat koji realizujemo u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije - kaže gradonačelnik

24SEDAM KIKINDA Počelo uređenje Starog jezera - biće zelenije, a kvalitet vode bolji
DJI_0572-w1024 - Copyright Opština Kikinda

U okviru projekta “Rehabilitacija ekosistema i očuvanje prirodnih dobara u Žombolju i Kikindi - Ecolakes”, pre nekoliko dana počelo je uređenje Starog jezera.

Radovi bi trebalo da se okončaju do početka marta iduće godine. Planirao je postavljanje urbanog mobilijara, led rasvete, izgradnja novih pešačkih staza i dodatnog ozelenjavanja.

Da je prekogranična saradnja Srbije i Rumunije veoma dobra, a Žombolj provereni partner, ocenio je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, nakon posete Starom jezeru. On je ocenio da nedavna poseta ambasadorke Rumunije i raniji uspešni projekti jasno pokazuju da prekogranična saradnja treba da se intenzivira.

Opština Kikinda
 

- Sa bratskim gradom Žomboljem ovo je četvrti projekat koji realizujemo u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije. U protekle dve nedelje razgovarali smo i sa predstavnicima fonda „Evropski poslovi“ i cilj je da inteziviramo saradnju sa Rumunijom i Mađarskom jer prekogranična saradnja mora da da rezultate u konkretnim projektima.Vrednost ovog projekta je 787.736 evra. Od ukupne vrednosti projekta, Evropska unija finansira 85 odsto, dok vrednost budžeta koji se odnosi na Kikindu iznosi 413.000 evra. Kad pratite preporuke Evropske unije, to rezultira dobrim projektima - poručio je Lukač i dodao da će ova prirodna oaza nedaleko od centra grada biti dodatno oplemenjen.

Takođe, član GV za privredu i investicije, Saša Tanackov, smatra da će Staro jezero biti još atraktivnije mesto za šetnju, rekreaciju i odmor.

- Planirano je i postavljanje česma koja će ambijentalno odgovarati ovom prostoru. Za najmlađe sugrađane predviđen je breg za sankanje, visine tri metra. Predviđena je i sadnja različitih sadnih vrsta, uz očuvanje postojećih stabala topole. Reč je sadnicama koje tokom godine imaju različiti vizuelni efekat boja i polodova što će dodatno ukrasiti ovaj prostor - precizirao je Tanackov.

Osim parternog i hortikulturnog uređenja prostora Starog jezera, predviđeno je i postavljane nekoliko aeratora za poboljšanje kvaliteta vode.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike