24SEDAM KIKINDA Grad za mere energetske efikasnosti opredelio 2,7 miliona dinara

01.11.2021

09:11

0

Autor: 24sedam

U skladu za zelenom agendom i preporukama EU koje se tiču energetske efikasnosti, uključili smo se u ovaj projeka - kaže gradonačelnik

24SEDAM KIKINDA Grad za mere energetske efikasnosti opredelio 2,7 miliona dinara
Ilustracija - Copyright Opština Kikinda

Grad Kikinda je za sprovođenje mera energetske efikasnosti iz budžeta izdvojio nešto više od 2,7 miliona dinara, dok je resorno ministarstvo opredelilo dva miliona.

Tim sredstvima sufinansiraće se zamena stolarije u 72 domaćinstva, budući da oni kojima je odobrena subvencija snose 50 odsto troškova. Potpisivanju ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za sprovođenje mera energetske efikasnosti prisustvovao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

- U skladu za zelenom agendom i preporukama EU koje se tiču energetske efikasnosti, uključili smo se u ovaj projekat. Visoke cene energenata daju nam za pravo da pokušamo da pomognemo sugrađanima. Prvobitno smo izdvojili dva miliona dinara. Međutim, nakon što smo uvideli da 22 korisnika imaju identičan broj bodova, nismo hteli da sugrađanima uskratimo mogućnost da dobiju sredstva. Rebalansom budžeta, planirani iznos ćemo podići za 721.000 dinara - izjavio je Lukač i potvrdio da će i narednih godina nastaviti da realizuju mere energertske efikasnosti.

Opština Kikinda
 

Energetski menadžer Gradske uprave, Nikola Jugin, naveo je da su imali 105 prijava, od kojih sedam nisu ispunjavale uslove.

- Zaprimili smo još 28 neurednih prijava. Posle terenskog obilaska svih domaćinstava u Kikindi i okolnim selima, i bodovanja na osnovu kriterijuma navedenih u javnom pozivu i pravilniku, dobili smo konačnu rang listu. Nakon potpisivanja ugovora, građani će, firmama koje su izabrane na tenderu, uplatiti svoj deo sredstava. Komisija je u obavezi da nakon završetka radova obiđe domaćinstva - kazao je Jugin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike