24SEDAM KIKINDA Na sednici lokalnog parlamenta raspravljalo se o budžetu i kapitalnim investicijama

23.07.2021

10:23

0

Autor: 24sedam

Finansije su stabilne i sigurno vođene, a budžet je na 44 odsto realizacije

24SEDAM KIKINDA Na sednici lokalnog parlamenta raspravljalo se o budžetu i kapitalnim investicijama
CDA_3981-w1024 - Copyright Opština Kikinda

Odbornici su na današnjoj sednici lokalnog parlamenta usvojili konsolidovani izveštaj o izvršenju odluke o gradskom budžeta za prvih šest meseci ove godine. Tokom rasprave čulo se da je budžet realno planiran.

Finansije su stabilne i sigurno vođene, a budžet je na 44 odsto realizacije, odnosno “težak” je milijardu i 340 miliona dinara. Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika, ocenila je da se budžet u analiziranom periodu dobro punio i da će, kako je rekla, dosegnuti planiran iznos od 2,6 milijarde dinara:

- Ovaj izveštaj je važan jer nam pokazuje koliko smo bili realni u našim planiranjima, da li se budžet punio u skladu sa našim očekivanjima, kao i da li ima potrebe za korekcijama u narednom periodu - saoštila je Jakšić Kiurski.

Opština Kikinda
 

Dodala je da će se u gradski budžet, na ime rudne rente, ove godine sliti 220 miliona dinara. Iznos treće uplaćene tranše iznosi 60 miliona, a u oktobru se očekuje još 70 miliona dinara.

- Druga polovina godine biće u znaku investicija za koje je opredeljeno oko 500 miliona dinara. Početa je izgradnja fabrike vode, a započeće i rekonstrukcija dela bolnice. Danas se zaključuje tender za izvođača radova za rekonstrukciju i sanaciju Infektivnog, Dečjeg i odeljenja Fizijatrije. U radove će biti uloženo više od 270 miliona dinara. Do septembra će biti uloženo 50 miliona dinara za rehabilitaciju saobraćajnica na teritoriji grada. Završiće se i izgradnja gradske pijace - podvukla je ona.

Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine, objasnio je zašto sednici nije prisustvovao Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

- Morao je da ode na važan sastanak radne grupe na kojoj se govorilo o početku izgradnje brze saobraćajnice koja će spojiti Kikindu i Sombor. Nova putna komunikacija ubrzaće ekonomski razvoj i ono što svi želimo, otvaranje novih radnih mesta. To će istovremeno značiti i brže i veće punjenje budžeta i još više sredstava za socijalnu i populacionu politiku. Cilj nam je smanjenje siromaštva uvećanje nataliteta i povećanje zaposlenosti - poručio je Bogdan.

Većinom glasova usvojeni su godišnji izveštaji o radu javnih preduzeća „Kikinda“, „Autoprevoz“ i „Toplana“. Doneta je i odluka o usvajanju izmena i dopuna predloga projekta javno-privatnog partnerstva za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije. Član Projektnog tima za projekat javno privatnog partnerstva za zamenu svetiljki javne rasvete štedljiv led sijalicama, Zoran Stipanović iz Temerina, podsetio je da je projekat pokrenut 2019. godine.

Opština Kikinda
 

- Sredstva za rekonstrukciju javnog osvetljenja u gradu obezbediće privatni partner i to će biti još jedna važna investicija. Predviđeno je da ušteda bude oko 20.000 evra na godišnjem nivou. Grad neće više imati obavezu održavanja javne rasvete već će to raditi privatni partner u sklopu naknada koju bude dobijao. Sistem javnog osvetljenja funkcionisaće tako što će za svaki nedostatak privatni partner biti u obavezi da ga reši za 48 sati. Uvođenjem novih svetiljki ušteda u troškovima električne eneregije bila bi 70 odsto, a sami troškovi održavanja sistema bi se smanjili za 90 procenata. Novo osvetljenje biće u skladu sa definisanim standardima - rekao je Stipanović i dodao da će ugovorom o javno-privatnom partnerstvu na 15 godina, grad dobija značajne uštede u troškovima i bolju osvetljenost.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike