U ovoj srpskoj svetinji se lečio i patrijarh Pavle: Do manastira Vujan vodila je šumska staza, danas hodočasnici stižu novim putem

04.10.2021

14:48

0

Manastir je sagrađen u 13. veku

U ovoj srpskoj svetinji se lečio i patrijarh Pavle: Do manastira Vujan vodila je šumska staza, danas hodočasnici stižu novim putem
Copyright RINA

U manastiru Vujan na istoimenoj šumadijskoj planini između Čačka i Gornjeg Milanovca, kroz istoriju hodočastili su mnogi hrišćani, a na ovom svetom mestu nekada se lečio i patrijarh Pavle.

Manastir je sagrađen u 13. veku, a obnovio ga je deda srpske kraljice Drage Obrenović, supruge poslednjeg vladara iz dinastije Obrenovića, koja je Srbijom vladala do 1903. godine.

Danas, put do ove male srpske svetinje u potpunosti je asfaltiran. U pitanju je deonica od Ibarske magistrale do manastira u dužini od 4,2 kilometra, a finansiralo ju je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

- Veliki značaj za sve meštane Čačka i Gornjeg Milanovca, ali pre svega, značajan je za sveštenstvo manastira Vujan i sve one koji ga posećuju, a njih nije malo, znajući da se u ovom manastiru nalazi nadaleko poznati vujanski krst patrijarha Pavla, kao i da se patrijarh baš u Vujnu lečio tokom Drugog svetskog rata - kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je ukazao na značaj završetka "staze patrijarha Pavla", najkraćom šumskom vezom banje Gornje Trepče sa manastirom Vujan, koji se očekuje sledeće godine.

- Staza patrijarha Pavla, koja je nešto kraća od sedam kilometara, a povezuje banju Gornja Trepča i manastir Vujan, obeležena je, a već naredne godine biće potpuno uređena i svi ljubitelji prirode sa uživanjem će moći da je koriste - naglasio je gradonačelnik Čačka.

Planina Vujan izdvaja se po svojim prirodnom lepotama u jugozapadnoj Šumadiji, a njen najviši vrh je Veliki Vujan. U manastiru počiva telo poznatog srpskog ustanika iz vremena Drugog srpskog ustanka i saborca kneza Miloša Obrenovića, Lazara Mutapa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike